Splićane sludili euri, pogotovo kad je manča u pitanju; jedni prevrću svaki cent, drugi računaju, treći su ‘lole‘

– Uvik su naši sugrađani bili galantni – tako će nam odgovoriti splitski konobari na pitanje snalaze li se gosti s eurima i jesu li “dobre ruke” kad treba nagraditi njegovu uslugu.

Piše:MIlena Budimir

Šjor Jerolim je svojih 44 godine radnog staža započeo kao konobar, danas je samo korisnik usluga svojih kolega i puno toga mu smeta.

– Jesi vidila da se ženama otvaraju vrata? Jesi vidila da pomažu skinuti kapute? – pita nas.

Sve je to dijelom posla “pravog”, kako ga on zove, konobara.

– Valja primjenjivati najosnovnija pravila bontona, i to ne ona koja se uče u školi, već dolaze od doma – kaže nam.

Svakog gosta treba pozdraviti, svakom odzdraviti, svakom se zahvaliti. Tako i nikako drugačije.

– Ovdje je kava euro i 90 centi, ostavit ću dva eura i 20 centi. Mislim da je to sasvim dovoljno. Deset centi mi je malo, a pedeset puno – tako će Jerolim.

Manča je, podučava nas, znak dobre volje, podrazumijeva se da njome ocjenjujemo ne samo uslugu, već i ambijent i kvalitetu posluženog. Manča je “hvala” u brojkama.

Njegov mladi kolega dijeli od početka ove godine svoje “mušterije” na tri kategorije.

– Imamo one koji ništa ne razume, pa gledaju svaki cenat i plate točno toliko koliko iznosi račun. Imamo onda one koji računaju da je deset posto dovoljan dodatak na račun, pa odvoje kovanica i za uslugu i za konobara, a imamo i one koji su “široke ruke”. Ostala im valjda navika od kuna! Ti na račun od, recimo, pet eura i 80 centi daju novčanicu od deset ura i kažu “dobro je” – sve nam tako mladi čovjek pojašnjava, Marin mu je ime.

– Nikad bolje manče nisan ima ka ove godine, ali ne radujem se pretjerano, još koji misec i narod će se naučiti baratati eurima, tada će prestati ovaj “prikobrojni” prihod – veli nam.

Na Rivi, na suncu, zatječemo Lindu i Silviju. Ne mogu se svrstati ni u jednu kategoriju od gore navedenih. Zašto? Zato što su pripadnice i prve i druge i treće kategorije. Pa se smijemo i slušamo primjere.

– Prije neki dan na ručku račun je bio 60 eura, platila san karticom i ostavila tri eura manče u kovanicama – veli nam Linda.

– Sad nam je račun šest eura i deset centi. Dala sam novčanicu od deset i kovanicu od deset centi, vratio mi je četiri eura i tu nisam dala ni “lipe” – još uvijek je vezana uz bivšu valutu Silvija.

Priznaju nam da su još uvijek zbunjene, češće koriste karticu, a manje troše. Nije ni to loše, slažemo se.

AnteLuka i Frane piju sokić i čaj, račun je sedam eura i 90 centi, ostavit će, kažu nam, osam i po eura, toliku manču drže primjerenom.

– Bilo je jednostavnije s kunama, nešto je osam, ostaviš deset i dobro je, a sada ne možeš ostaviti dva eura. Iako nam je u glavi još uvijek tako – euro, kuna, kao da su isti, jednako vrijedni – kažu nam momci.

– Plaćam ili na pola ili na cilo – nasmijao nas je Ivo, plaćajući zaokružuje na pun broj, pa nekome da malo, nekome više, u balansu je kako god da okrene.

U Zakonu napojnica nije definirana kao način prihoda. Gotovina koju konobar dobije na ruke odlazi u džep, ali ukoliko ju je klijent platio karticom izgubi se u svijetu brojki.

– Knjigovođe vode te iznose pod “ostali prihodi”, onda to isplate djelatniku kroz mjesečna primanja, a prije toga na taj iznos plate doprinose i prireze, stoga realno konobaru ne ostane ništa – veli nam Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

Izmjena zakona donijela bi brojne benefite konobarima, bolji osobni bonitet, rast primanja, bolje uvjete za rad.

– Tražili smo da se definira taj prihod, koji nije ni stalan ni siguran, na način da ga se oporezuje smo porezom na dohodak. Predložili smo godišnji neoporezivi limit od 3.318 eura. Ako prijedlog zakona prođe, biti ćemo jedina zemlja u Europi, a možda i na svijetu, koja je izregulirala taj način prihoda, koja će imati 100 posto neoporezivi dio elektronski naplaćene napojnice.

Stoga još jednom pozdravljamo volju ministra Primorca što je odlučio ovaj prijedlog provesti u djelo – rekla nam je Tabak, nadajući se kako će nova zakonska pravila stupiti na snagu s prvim danom iduće godine.

Nadaju se konobari i ranije….

Izvor:Slobodna Dalmacija

Hercegovka.net

Odgovori