Spavate li s mobitelom pored sebe? Evo što vam se može dogoditi, izbjegnite užasne posljedice

Evo zašto nikada ne biste trebali držati mobitel pored kreveta

Gdje stavljate svoj mobitel kada idete spavati? Ako ste kao većina, onda ga sigurno držite na noćnom ormariću koji je blizu kreveta. Na kraju dana, on je posljednja stvar u koju pogledamo, te prva stvar za kojom posegnemo kada se ujutro probudimo. Da li je to zdravo? Da li nas naši mobiteli ometaju od kvalitetnog sna i utječu li oni na naše zdravstveno stanje? Mnogi od nas žive u zabludi, misleći kako nam naši maleni uređaji ne mogu naštetiti, ali istina je drugačija. Koristimo li mobitel prije spavanja, nesvjesno utječemo na svoji san.

Preporučuje se kako bi trebali prestati gledati u bilo kakve ekrane barem 45 minuta prije spavanja. Osim neispavanosti, mobiteli nam mogu uzrokovati i druge probleme. Ostavljanje mobitela na punjaču može uzrokovati ne samo opekotine, već postoji i mogućnost da se zapali. Afere o određenim modelima mobitela koji se mogu zapaliti su i dalje aktivne, što znači da je potreban dodatan oprez ukoliko kupujemo mobitele određenih marki. Potrebno je obratiti pažnju i na način kako nosimo naše mobitele. Većina nas će ga staviti u džep, što je također štetno jer imaju određenu količinu zračenja koje može naštetiti našem zdravlju.

Gdje je najbolje držati mobitel?

Teško da će itko od nas ostaviti mobitel u drugoj prostoriji, osobito prije spavanja. Stručnjaci preporučuju da bi trebali napraviti baš to, udaljiti mobitel što dalje od spavaće. Iako je teško zamisliti scenarij gdje se ujutro morate dići iz toplog kreveta u dnevni boravak kako bi isključili alarm, istraživanja pokazuju da ljudi koji ne drže mobitele pored kreveta imaju kvalitetniji san. Kako? Za početak, mobiteli su dizajnirani da plijene našu pozornost. Automatski reagiramo na svaki zvuk i svjetlosni signal.

Sjetite se samo koliko ste puta zaboravili isključiti zvuk prije spavanja i onda vas je usred noći probudila neka obavijest na mobitelu. Dalje, ako spavamo bez mobitela u spavaćoj nećemo imati potrebu okretati se prema njemu i provjeravati koliko je sati. Stručnjaci nam govore kako nas samo svjetlo na mobitelu može razbuditi i poremetiti naš san. Iako je teško zamisliti san bez zadnjih provjera vijesti i društvenim mreža, ukoliko želimo kvalitetan san svoje zadnje provjere bi trebali napraviti sat vremena prije.

Mobitel i njegov utjecaj na naše zdravlje

Mnogi su zabrinuti zbog utjecaja mobitela na naše zdravlje. Nije nikakva tajna da mobiteli emitiraju elektromagnetska polja, no da li ona mogu narušiti naše zdravlje? Postoji povećani rizik od nastanka tumora na mozgu, kao i povećani rizik od neplodnosti ukoliko nam je mobitel uvijek u džepu. Stručnjaci naglašavaju kako mobiteli imaju zanemariv učinak na naše tijelo, no to ne znači da ne valja biti oprezan. Mobiteli će svakim oglašavanjem ispustiti manju količinu mikrovalnog zračenja kojeg mi ne vidimo.

Kako bi smanjili to zračenje, savjetuje se da svoje uređaje stavljamo na način rada u zrakoplovu ili da uključimo “Do Not Disturb” opciju. Da li sve navedeno znači da mobitel sada morate koristiti s dozom opreza? Ne, no bilo bi pametno da svakako minimalizirate broj sati u danu kojeg provedete gledajući u njega. Čak i tu postoji teorija da dužim gledanjem u ekran mobitela iskrivljujemo naš vrat, što može dovesti do posljedica nepravilnog držanja. Neovisno o tome kako, kada i koliko koristite svoji mobilni uređaj, imajte na umu da on može utjecati na zdravlje i da je bitno minimalizirati njegovu upotrebu.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori