Smije li se korizmenim petcima jesti jaja, mlijeko i sir?

Smije li se korizmenim petcima jesti jaja, mlijeko i sir? Može li se, kad se posti, jesti riba?

Na ovo pitanje odgovara župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu fra Roko Bedalov.

Crkva propisuje što je post – jednom dnevno se do sita najesti i još dva puta dnevno jesti. S druge strane, postoji tradicija u određenim krajevima da se posti o kruhu i vodi, da se za vrijeme posta i nemrsa ne smiju jesti ni određene mliječne prerađevine, ni namirnice životinjskog porijekla poput jaja.

No, danas kada Crkva govori o postu i nemrsu vjernika upućuje da kad nemrsi ne jede meso. Netko želi na stroži, netko na blaži način vršiti post. Tu je riječ o osobnom pristupu postu i nemrsu, onako kako nas vlastita savjest potiče.

Crkvena odredba je ipak takva da se u danima kad je propisan nemrs (a to su osim Čiste srijede i Velikog petka i korizmeni petci, te petci u vremenu kroz godinu, op.a.) smiju jesti i sir i jaja. Isto tako, u danima nemrsa smije se jesti i riba, odnosno meso hladnokrvnih životinja.

Korizmenim petcima je obvezno ne mrsiti, ali je to i poticaj svim vjernicima da i ostalim petcima kroz godinu ne jedu meso, da prihvate jednu takvu žrtvu. Pohvaljujem sve one koji su se odlučili petcima na post o kruhu i vodi.

Mnogi tako poste i utorcima na čast svetom Antunu ili srijedom na čast svetom Josipu, uz neku nakanu. To je hvalevrijedna odluka, to su uistinu prava svjedočanstva i želim sve one koji su se odlučili na takav post pohvaliti i potaknuti na ustrajnost u odluci.

Izvor:HKM

Hercegovka.net

Odgovori