SMETAJU IM RIJEČI ‘OTAC’ I ‘MAJKA’! Iz popularnih dječjih klasika izbacuju sporne izraze, problem su rase i spolovi

Date:

Ono što je donedavno bilo smatrano teorijom zavjere, čini se postaje stvarnost i realnost.

Naime, dječji klasici jednog od najpoznatijih britanskih pisaca Roalda Dahla prepravljaju se tako da bi se uklonili svi “potencijalno uvredljivi i zastarjeli izrazi”.

Riječ je o popularnim naslovima kao što su “Charlie i tvornica čokolade”, “Matilda” ili “James and the Giant Peach” koji su doživjeli i uspješnice na filmskom platnu.

Opasne riječi

Promjene je počeo uvoditi izdavač originalnih naslova, britanska kuća Puffin Books, a što je izazvalo brojne reakcije i kritike javnosti, piše The Telegraph. Odluku je kritizirao i britanski premijer Rishi Sunak, no izdavačka kuća još se nije osvrnula na kritike.

A koje su im to riječi i izrazi sporni?

Uklonjene su navodi se stotine riječi, uključujući opise izgleda likova, rasa i spolova. Promjene su obuhvatile najmanje 10 od 19 knjiga za djecu ovog autora.

Vajda podsjetiti, populatni Netflix je 2020. godine kupio kompaniju Roald Dahl Story koja upravlja autorskim pravima Dahlove ostavštine. Rick Behari, glasnogovornik tvrtke, objasnio je da je cenzura autorovih djela započela i prije Netflixove kupnje.

“Kada se objavljuju nova tiskana izdanja knjiga napisanih prije mnogo godina, nije neuobičajeno pregledati jezik koji se koristi uz ažuriranje ostalih detalja, uključujući naslovnicu knjige i izgled stranice”, rekao je Behari, dodajući da su na tome radili s izdavačkom kućom.

Promjene o kojima izvještava The Telegraph uključuju opise likova koji više ne sadrže riječi poput “debeli” te reference na “majke” i “očeve” koji su promijenjeni na “roditelje” ili “obitelj”. Glasnogovornik Behari je otkrio i da je kompanija sklopila partnerstvo s Inclusive Mindsom, organizacijom koja se zalaže za raznolikost u dječjoj književnosti.


Na društvenim mrežama nastala je prava drama te se upozorava na porast i opasnost cenzure, porast woke ideologije i gušenja tradicionalnih vrijednosti.

Oni s drugog pola pak, smatraju da je sve u redu i u skladu sa suvremenim vremenom i životom.

Izvor:Dnevno.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Što je franšiza

Franšiza – definicija Franšiza je poslovni model u kojem vlasnik...

Završio 4. Ljubuški Outdoor Festival: Bio je najveći i najuspješniji do sada

Četvrti po redu Ljubuški Outdoor Festival završen je u...

Kolač sedmo nebo – ukusan i jednostavan

Sitni kolač s orasima, kokosom i čokoladom. Sedmo nebo je kolač...

Oldtimeri prodefilirali Zapadnohercegovačkom županijom

U nedjelju, 26. svibnja, ljubitelji oldtimera imali su priliku...