Slavljena prva sv. misa u potpuno obnovljenoj Franjevačkoj crkvi u Mostaru

Mozaik je za katolike od neprocjenjive duhovne vrijednosti, koji se nalazi u Franjevačkoj crkvi svetih Petra i Pavla u Mostaru, sada su dovršeni ostali mozaici čime je zaokružena obnova unutrašnjosti crkve

Svetom misom zahvalnicom za sve dobročinitelje otvorena je potpuno obnovljena unutrašnjost Franjevačke crkve svetih Petra i Pavla u Mostaru, piše

Izvor:Goranci Goranci online.

Na misi u 18 sati, fra Svetozar Kraljević se prisjetio svih dobročinitelja koji su dali svoj prilog za obnovu potpuno porušene u Domovinskom ratu Franjevačke crkve.

Tom prilikom zahvalio se blagopokojnom fra Ivanu Ševi i svim pokojnim fratrima koji su djelovali u samostanu.

U ožujku 2021. godine završena je apsida u čijem središnjem djelu mozaika dominira Blažena Djevica Marija s Isusom u naručju, dok se u četiri bočna mozaika prikazuju – sveti Franjo i prve jaslice koje je napravio 1223. u Grecciu, zatim Marija i njezina rođakinja Elizabeta s desne strane, Isusovo spašavanje Adama i Eve iz Šoela, Hada tj. pakla, te Marijino Uznesenje.

Radovima od sredine svibnja do početka lipnja 2023. dovršeni su preostali mozaici. U mozaiku od 80 cm, po dvanaest učitelja crkve, svetaca i mučenika, počevši od svetog Bazilija, preko svetog Grgura i svetog Jeronima pa sve do svetog Nikole Tavelića, blaženog Alojzija Stepinca i ostalih hrvatskih svetaca i mučenika koji su u mozaiku vinove loze. Ispod mozaika postavljen je Križni put rađen u bronci.

Podsjetimo, lijepu i poviješću bremenitu staru crkvu uništila je mržnja srpskih postrojbi, koje su je granatama zapalile u Domovinskome ratu (u noći 9. svibnja 1992.): od crkve su ostali samo nagorjeli zidovi i kip Djevice Marije. Uskoro je međutim na mjestu stare crkve podignuta nova, monumenatalna i jedna je od većih sakralnih objekata u jugoistočnoj Europi, s najvišim zvonikom na našim prostorima (107m).

Izvor:Goranci online

Hercegovka,net

Odgovori