Saznajte kako se pravi i reciklira staklo

Date:

Staklo i njegova svojstva

Stalko nije prirodan materijal i ne može se pronaći u prirodi, već se pronalaze materijali od kojih se ono proizvodi. Silicijev dioksid je glavni matarijal od koje se stakla proizvode, te su ona vrlo čvrsta iako lomljiva, no prozirna i potpuno biološki otporna. Kako bi se dobilo staklo potreban je proces taljenja kvacnog pijeska, vapnenca i sode. S obzirom da je taliste za silicijev dioksid oko 1700 stupnjeva Celzijusa nije ekonomično proizvoditi stakla isključivo od ovog materijala, pa se u proces proizvodnje dodaje i stakleni ostaci čime se snižava temeperatura taljenja, piše arz.hr

Dodavanjem sode u proces proizvodnje staklo postaje više topljivo u vodi, pa se takva stakla nazivaju i vodena stakla, no dodavanjem vapnenca koji otpušta ugljikov dioksid i prelazi u kalcijev oksid sprečava se da proizvedena stakla budu topiva u vodi. Zagrijavanjem kemijski se spojevi spajaju i stakla su mekana na visokim temperaturama imogu se lako oblikovati pomoću upuhivanja zraka, dok se hlađenjem stakla stvrdnjavaju i poprimaju svoj oblik.

Kako se pravi staklo i njegove vrste

U proizvodnji se koriste različiti omjeri i materijali za proizvodnju stakla. Prema vrsti materijala koje se koristi takve vrste stakla i postoje, te se i upotrebljavaju u različitim djelatnostima poput građevine, prehrambene industrije, elektroničke industrije, čak i kao umjetnički predmeti. Proizvodnja stakla poznata je još iz doba Egipćana i Sumerana kada je ono predstavljalo luksuz sve do početka 20. stoljeća kada dolazi do automatizacije proizvodnje stakla.

U današnjoj proizvodnji postoji staklo koje je obično poput prozorskih stakla, ogledala, te staklenog posuđa koje se ne zagrijava na visokim temperaturama poput zdjela, čaša i sličnih predmeta. Ako se proizvode kristalna stakla kalcijev oksid se zamjenjuje olovnim oksidom koji daje veliki lom svjetlosti što je korisno kod izrade leća, ali i kao ukras poput kristalnog posuđa, vaza, zdjela i slično.

Vatrostalno staklo je proizvedeno da podnosi visoke temperature te nalazi svoju upotrebu u kućanstvima i mnogim granama industrije, dok kvarcna stakla su proizvedena od čistog sastava silicij dioksid materijala i otporna su na nagle promjene temperatura, te propuštaju UV zračenja te se koriste u kvarcnim svjetlima.

Kako se reciklira staklo

Staklo je poput papira i plastike koji se mogu reciklirati. Recikliranje je postupak kod kojeg se prikupljaju materijali iste vrste te procesom mrvljenja i taljenja se stvara sirovina koja se koristi za proizvodnju novih predmeta od originalnog materijala koji se reciklirao.

Upravo tako se i staklo reciklira, prvo se mrvi i odvajaju se komadi koji nisu staklenog porijekla poput metalnih čepova, plastike, papira i slično. Recikliranjem se zapravo čuvaju prirodni materijali koje ne nalazimo u prirodi u neograničenim količinama, a istovremeno se gomila stakleni otpad. Upravo iz tog razloga su stručnjaci zaključili da se postupkom recikliranja može uštedjeti na prirodnim materijalima te da stakla dobivena recikliranjem imaju jednaka svojstva kao i da su rađena od prirodnih materijala.

Kako smo svi u zadnjim desetljećima osvješteni u očuvanju prirode i prirodnih resursa recikliranje je postalo dio naših navika kod kojih odvajamo plastiku, stakla, papir, te ostale materijale koji ne pripadaju u komunalni otpad te tako svako kućanstvo sudjeluje u očuvanju prirode, prenosi arz.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju...

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...