Samo jednu želju ima: Japanac je sedam puta obišao kuglu zemaljsku samo radi Hajduka, treći put je na rođendanu Torcide

Zbog 72. rođendana Torcide koji se obilježava danas u Split je stigao i veliki Hajdukov navijač, budistički svećenik iz Japana Akihisa Wada (30), za prijatelje Aki. 

Prevalio je 9500 kilometara od svoje Yokohame i na Poljudu zapjevao te na japanskom i hrvatskom poželio:

– Sretan nam rođendan!

Wada je u grad pod Marjanom stigao prije sedam dana tako da uz Torcidin rođendan spoji i tri utakmice voljenog tima. Navijao je za „bijele” na derbiju s Dinamom na Poljudu tog dana, potom i domaćem ligaškom susretu s Goricom u srijedu, a u nedjelju planira otići i na gostovanje kod Lokomotive.

NAVIJAČI GA PREPOZNAJU

Kada smo se našli na Poljudu navijači-prolaznici su ga prepoznavali. Neki su se čak poželjeli i fotografirati s njime, poput Vlatke i Domagoja Mujana iz Rogoznice.

Akijev prijatelj Svemir Tutnjević uskočio je pomoći kao prevoditelj, ali toliko je već puta Wada dolazio u Hrvatsku zbog Hajduka da je već sasvim solidno svladao hrvatski jezik, čak i brojne navijačke pjesme.

Ovo mi je petnaesti put da sam u Splitu zbog Hajduka – kazao nam je Wada.

Malo mozganja, matematike. Ako naprijed-natrag za dolazak u Split prevališ 19.000 kilometara, a opseg planete je 40.000 kilometara…

‘TO JE LJUBAV!’

– Čekaj malo, onda si sedam puta obišao Zemlju zbog Hajduka?! – pitali smo. Odgovor je bio onaj koji Svemir nije ni trebao prevesti – smiješak.

To je ljubav! – rekao nam je Aki na hrvatskom, nije ni to Svemir trebao prevoditi.

– Prije dvije godine bio je 70. rođendan Torcide. Otkad sam prvi put vidio navijanje Torcide želio sam doći na 70. rođendan, ali zbog pandemije Covida-19 nisam mogao. To mi je samo dodatno produbilo ljubav prema Hajduku – priča nam Wada koji za Hajduka navija od studentskih dana kada se „zarazio” gledajući na internetu proslavu stotog rođendana Hajduka.

– Ovo mi je treći put da sam u Splitu na rođendanu Torcide, ali još žalim što nisam mogao sudjelovati u svemu što je Torcida priredila za taj 70. rođendan. Zato sam odlučio da obvezno moram doći na 80. rođendan.

ROĐENDANSKA ŽELJA TITULA PRVAKA

Što želiš Torcidi za rođendan?

– Želim da Hajduk bude prvak, uđe u Ligu prvaka…

Žao je Wadi što Hajduk nije slavio u derbiju s Dinamom. Na pitanje o atmosferi na tribinama tijekom tog susreta na kojem su zapaljene stolice, bacane baklje prema terenu, izvikivani diskriminirajući povici…, rekao nam je:

– U Japanu je nezamislivo da recimo zapališ stolice, da to radiš klubu kojeg voliš. U Japanu je mentalitet je takav da čak i gostujući navijači prije odlaska žele očistiti stadion. U nas se još od dječje dobi uči da gdje god da dođeš moraš prostor ostaviti ljepšim i boljim nego što si ga zatekao. No, u početku sam bio time iznenađen, sada sam se već navikao – ispričao nam je Aki. 

Izvor:SlobodnaDalmacija/foto:Duje Klarić/Cropix

Odgovori