Sad je sezona mandarina, a evo što radite organizmu ako ih jedete svaki dan

Date:

5 razloga zašto bi češće trebali jesti mandarine

Sezona mandarina je u punom jeku, što se svakako vidi na placu, u dućanima, na raznim štandovima. Često pronalaze svoje mjesto u kuhinjama diljem Hrvatske, no jeste li znali da one nisu samo ukusan plod? Da, sigurno ste znali da su prepune vitamina C i sigurno znate kako je to dobro, no da li znate da su one prave poslastice za naš organizam? Zašto su mandarine toliko cijenjene?

Pomažu kod gripe i prehlade – Kao što znamo, mandarine su iznimno bogate C vitaminom koji ima važnu ulogu za zaštitu našeg imuniteta. Po procjenama, u samo 100 g ploda nalazi se 30 miligrama C vitamina, što je više od trećine potrebnog vitamina C. Otapaju višak kila – Zbog minimalnog udjela masti i soli, sama mandarina pripada u niskokalorične namirnice. Svakodnevnom konzumacijom, ovo voće može otopiti višak masti oko trbuha i uravnotežiti razinu šećera u organizmu.

Ubrzavaju probavu – Mnogi često otklanjaju i najsitnije bijele vlaknaste tvari na mandarini, no ona je itekako korisna radi vlakna koje sadrži. Navedena vlakna mogu ubrzati usporenu probavu. Čuvaju kardiovaskularni sustav i srce – Mandarina je odličan izvor kalija, a on snižava krvni tlak i čuva zdravlje našeg srca. Njihovom konzumacijom sprječavamo nakupljanje lošeg kolesterola, i tako smanjujemo rizik srčanog udara. Antiseptik iz prirode – Smanjuje i ublažava bolne grčeve, i djeluje opuštajuće na živčani sustav. Ako se osjećate loše, tjeskobno ili pod stresom – pojedite mandarinu.

Evo zašto su mandarine odlične za naše zdravlje

Iako se mandarina najčešće jede odmah nakon što se oguli, ona se također može iskoristiti za pripremu slatkih jela, sokova, pilinga za tijelo. Kako nam mandarine pomažu na zdravstvenom planu? Ovo sočno i ukusno voće pomaže našem organizmu da kontrolira neželjeni i loš kolesterol i da zaštiti srce. Osim navedenog, mandarine sadrže pektin, spoj koji je poznat po sprječavanju rasta razine šećera u krvi, a time i sami osjećaj gladi. Budući da ima utjecaj na osjećaj sitosti, ona je savršena namirnica za sve one koji žele započeti proces mršavljenja.

Mandarina je iznimno bogata vitaminom C, magnezijem, kalcijem, vitaminima B, cinkom, kao i mineralima koji pozitivno djeluju na rad mozga. Ukoliko želite bolje pamtiti, jedite mandarinu! Novija istraživanja također pokazuju da su one odlična namirnica za borbu protiv dijabetesa. Mandarina nije samo dobra za našu unutrašnjosti, već i za našu vanjštinu.

Zahvaljujući svojim vitaminima, mandarina pozitivno utječe na našu kožu i sprječava nastanak kožnih bolesti i pojava poput bubuljica ili akni. Sigurno znate kako je vitamin C sastojak mnogih krema protiv starenja, što znači da konzumacijom mandarina usporavamo starenje kože. Navedena namirnica je odlična i za našu kosu, B12 vitamin potječe rast kose i usporava njeno pucanje i ispadanje. Za kraj, mandarina poboljšava naš vid. Njena pristojna količina beta-karotena i askorbinske kiseline pomaže u poboljšanju vida.

Mandarine su kraljice zimskih stolova

Niti jedno voće ne nagovještava dolazak hladnijih dana kao mandarine. Zanimljivo je da su mandarine na drugom mjestu kada pričamo o uzgoju agruma, odmah nakon narandže i prije limuna. I dok se nalaze na svakom stolu u vrijeme zime, često ih jedemo bez nekog rasporeda. Stručnjaci preporučuju kako bi ih bilo idealno jesti kao međuobrok, ili ih ubaciti u glavno jelo. Budite iskreni, nikad Vam nije palo na pamet da mandarinu ukomponirate u glavno jelo, no na Istoku je to normalna stvar.

Gdje sve možemo ukomponirati mandarinu? Ako niste možda za neke recepte s dalekog Istoka, tada mandarinu možete ubaciti u određene stvari. Ukoliko radite voćnu salatu za zimskih dana, tada se nemojte ustručavati ubaciti i par mandarina. Koricu ili sok možete iskoristiti u koktelima, preljevima za salatu, kao i za kolače. Ukoliko se osjećate hrabrima, možete potražiti određeni recept za preljev preko mesa. Mandarina je neizostavni dio u mesnom svijetu u određenim zemljama. Mandarinu također možete ubaciti u jogurt ili u zobenu kašu/pahuljice i na taj način pojesti bogato nutritivni doručak.

Izvor:arz.hr

Share post:

More like this
Related

NAJKREATIVNIJI ŠTAND Lampe ovog Hercegovca mame poglede na ovogodišnjem sajmu

Na ovogodišnjem Mostarskom sajmu, prema službenim informacijama, predstavlja se...

Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2024

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano je u...

Izaslanstvo HSS-a odalo počast žrtvama u Trusini

U Trusini kod Konjica jučer je obilježena 31....