Ružići: Završila jubilarna deseta “Raštikijada 2022.”

Date:

U ponedjeljak 31. listopada 2022. godine na Agroturizmu Marića gaj u Ružićima održana je tradicionalna RAŠTIKIJADA – jedna od najvećih kulinarskih događaja u Hercegovini, a i šire. Ove godine održana je jubilarna deseta gastro manifestacija u Hercegovini koja je spoj tradicije, kulture i odlične zabave.

Natjecanje u pripremi jela od raštike već je postala tradicionalna manifestacija za ovo doba godine te je iz godine u godinu posjećuje sve više posjetitelja.

Osnova je natjecanje u kuhanju raštike i promocija istih. Natjecanje je održano u dvije kategorije, prva je tradicionalna hercegovačka raštika koja se kuha s mesom (suhim ili svježim), a druga kategorija su inovativna jela. Od raštike se mogu raditi predjela, glavna jela, napitci i deserti. U drugoj kategoriji su također uključena i internacionalna jela od raštike koja se u svakoj regiji ili državi priprema na poseban način.

Na Raštikijadi 2022. natjecalo se preko 30 ekipa iz ranih dijelova BiH, RH i Slovenije. Tročlani žiri u sastavu Ljubo Grizelj, Ivo Jurilj i Vanja Iličić, ocjenio je svako jelo posebno, po određenim kriterijama. Jelo koje je imalo najveći zbroj bodova u svim kategorijama je pobjedničko. Nagrade koje su se dodijelile su prvo, drugo i treće mjesto u kategoriji tradicionalna hercegovačka jela od raštike i najbolje inovativno jelo od raštike.

Titula pobjednika jubilarne desete Raštikijade pripala je domaćoj ekipi „777“ iz Gruda u sastavu Paula Zorić i Ružica Bošnjak koje su spremale raštiku na starinski način s junetinom i mladom kozletinom. Drugo mjesto osvojila je ekipa Hajdučke vrleti Blidinje, a treće mjesto Hotel Brotnjo.

Nagrada za najbolje inovativno jelo pripalo je ekipi „Petar Pero Majić“ iz Vitine. Ekipa je napravila domaće rezance s raštikom u kojoj su dodali umak od masla, špek, češnjak, bijelo vino i vrhnje.

Organizatori su za najbolje ekipe osigurali vrijedne i bogate nagrade.

Pored raštike za odličnu kulinarsku ponudu potrudile su se ekipe izvan kategorije: Udruga prijatelji Goričan koja je prezentirala kulinarske specijalitete Međimurja, Udruga prvenstvo svijeta i okolnih sela iz Belog Manastira pripremala je šarana na raljama, grah u ćupovima i čvarke,

Pored navedenih ekipa i agroturizma Marića Gaj za sve posjetitelje bila je osigurana raštike izvan kategorije, najbolji hercegovački uštipci i još dosta toga…

U zabavnom dijelu programa sve nazočne zabavljali su domaći momci iz TS Stari Fenjer, Složni Bećari i TS Đeram iz Vinkovaca.

Marića gaj je na ovoj desetoj manifestaciji posjetio uistinu veliki broj posjetitelja koji su uživali u odličnom ambijentu, hrani i piću do kasnih večernjih sati.

Izvor:Grude-online.info/foto:grude-onlone.info

Share post:

More like this
Related

Što je franšiza

Franšiza – definicija Franšiza je poslovni model u kojem vlasnik...

Završio 4. Ljubuški Outdoor Festival: Bio je najveći i najuspješniji do sada

Četvrti po redu Ljubuški Outdoor Festival završen je u...

Kolač sedmo nebo – ukusan i jednostavan

Sitni kolač s orasima, kokosom i čokoladom. Sedmo nebo je kolač...

Oldtimeri prodefilirali Zapadnohercegovačkom županijom

U nedjelju, 26. svibnja, ljubitelji oldtimera imali su priliku...