Rujište kod Mostara postaje prava zimska atrakcija: Mnogi su uživali na snijegu

Date:

Rujište kod Mostara postaje prava zimska atrakcija što je pokazao prvi ovogodišnji snijeg koji je tokom vikenda okupio veliki broj Mostaraca, ali i njihovih gostiju u zimskoj čaroliji svega 25 kilometara udaljenoj od centra grada.

Sergej Mušinović iz Snježne Kuće Rujište kaže kako je snijeg koji je dugo iščekivan tijekom vikenda na poznatom mostarskom izletištu okupio Mostarce svih generacija koji su uživali u snježnim radostima, ali i brojne goste iz raznih krajeva svijeta koji su popunili sve smještajne kapacitete.

“Pored brojnih Mostaraca koji uživaju u snježnim radostima, imamo goste iz cijele Europe. Neki govore jezikom koji prvi put čujem, ali je najveći broj gostiju koji su došli iz dijaspore”, kazao je Mušinović za Klix.ba.

Ističe da je snježni pokrivač visok oko 40 centimetara i da je prava atrakcija za Mostarce kao i njihove goste koji uživaju u skijanju sanjkanju ili samom boravku na svježem zraku.

Kaže da trenutno nema padavina, ali da se očekuju u narednom periodu, te da je putna komunikacija funkcionalna i pod konstantnim nadzorom nadležnih službi.

Ali s obzirom da se jučer jedno vozilo, koje nije bilo adekvatno opremljeno za zimske uvjete, zaglavilo i privremeno izazvalo kolaps u saobraćaju, poziva sve vozači da ne polaze na put bez zimske opreme, kako zbog vlastite sigurnosti tako i svih sudionika prometa.

“Put se održava od prvog dana, ali zimski uvjeti traže i zimske gume na vozilima i potrebnu zimsku opremu”, poručio je Mušinović.

Rujište je idilično mostarsko izletište koje se nalazi dvadeset i pet kilometara sjeverno od Mostara, na periferiji planina Prenj i Velež. U zimskom periodu privlači mnogobrojne ljubitelje zimskih sportova, dok je ljeti idealno mjesto da se pobjegne od hercegovačkih velikih vrućina.

Posljednjih godina je postalo obvezno zimsko odredište, kako za Mostarce tako i goste iz susjednih zemalja, jer ono što Rujište nudi uistinu je zaslužilo riječi hvale.

Iz Turističke zajednice HNK ovo izletište smatraju neprocjenjivim turističkim biserom, jer kako navode, iako Rujište nije veliki centar kao što su Bjelašnica i Igman, tijekom zimskog perioda omogućava svojim posjetiteljima da nadomak Mostara uživaju apsolutno u zimskim radostima, što je potrebno Mostaru i Hercegovini.

Zbog toga se zadnjih godina intenzivno radilo na popravljanju loše putne komunikacije, tako da je redovan angažman putnih službi i uz odgovarajuću zimsku opremu, nije teško doći do Rujišta.

Izvor:Klix.ba

Hercegvoka.net

Share post:

More like this
Related

Sjajan trik za brži razvoj ruža

Ruže su, složit će se svi, zvijezde svakoga vrta,...

Zalijevanje paradajza nakon sadnje: Ključni koraci za uspješan uzgoj

U procesu uzgoja paradajza, jedan od ključnih elemenata je...

Koštro predstavila ‘Plamteće lahore’ mostarskoj publici

Zbirka poezije Miljenke Koštro "Plamteći lahori" predstavljena je u...

Jutarnja molitva petkom

Jutarnje molitve petkom dat će vam snagu za kraj radnog...