Riječke škole počinju uvoditi pravila o odijevanju učenika i oduzimanju mobitela

Date:

Korištenje dekorativne kozmetike, šminkanje, lakiranje noktiju, bojenje kose, majice s neumjesnim natpisima, odjeća neprimjerene duljine – sve to nepoželjno je u osnovnoškolskim klupama, a iako je riječ o ponašanju koje bi samo po sebi trebalo biti razumljivo neke su škole u svojim kućnim redovima točno pobrojale što se sve može i što ne može kada se prijeđe školski prag, javlja Novi list.

Većina škola kada je u pitanju odijevanje učenika u kućnom redu ima tek površnu odredbu o primjerenom odijevanju, međutim ne i najveća riječka škola OŠ Srdoči koja je prošle školske godine revidirala kućni red, a u većem broju riječkih osnovnih škola upravo je dorada tog akta jedna od točaka koju namjeravaju ove školske godine odraditi.

Neprimjereno odijevanje, barem što se duljine odjeće tiče, upravo dolazi do izražaja na kraju i na početku školske godine kada se živa u termometru penje iznad 30 stupnjeva Celzijevih, a većina školskih učionica za klimatizaciju ne zna.

Ipak, kaže ravnatelj OŠ Srdoči, Ivan Vukić, vrućina veći problem učenicima radi u lipnju nego u rujnu.

– Uvijek je najgore zadnja dva tjedna nastave. Ovog smo lipnja imali situaciju da smo u »raciji« zaplijenili od 10 do 15 pištolja i pušaka na vodu.

Bilo je vruće i učenici su se polijevali vodom. Međutim, škola je život. To su djeca, a ne strojevi i moramo ih razumjeti, ali ipak neke su stvari nedopustive.

Imali smo slučajeve da učenik dođe s potpuno neprimjerenim natpisom na majici. Djevojčice pak u prekratkim hlačicama i majicama, a jedna je učenica obojila kosu i njena majka u tome nije vidjela nikakav problem.

Puno puta su i roditelji preliberalni. U velikoj školi kao što je naša ima svega, ali sve je to u promilima, objašnjava Vukić.

Ti su promili bili dovoljni da se krene u revidiranje kućnog reda, a slične probleme imaju i ravnatelji drugih riječkih škola, jer kako ističe ravnatelj OŠ Kozala Mladen Župan, i u toj školi ima onih koji na nastavu stižu s neprimjerenim natpisima na majicama.

– Imamo u planu ove školske godine uvesti pravilnik o odijevanju, jer pokazala se potreba za tim. Učenicima zna svašta pisati na majicama, ako stanuje blizu pošaljemo ga kući da se preodijene.

Ne toleriramo ni šminkanje, lakiranje noktiju, ali još nemamo potrebe uvoditi posebna pravila i oko toga, kaže Župan.

Problem mobitela

I OŠ »Fran Franković« ove je školske godine u zadatak stavila revidiranje kućnog reda, a kao dvije najosjetljivije teme ravnatelj,Vedran Kodsovac ističe kodeks odijevanja i to ne samo učenika već i učitelja te mobitele.

– U sadašnjem kućnom redu imamo odredbu o primjerenom odijevanju, ali ona ne određuje precizno što je to primjereno odijevanje.

Namjera nam je to precizirati u smislu duljine odjeće i neprimjerenih natpisa. I odredba o nekorištenju mobitela na nastavi je prično uopćena pa i nju želimo detaljnije razraditi u smislu što s mobitelima koji se oduzmu i gdje ih staviti dok roditelj dođe po njih, ističe Kosovac.

U OŠ Srdoči znaju gdje s oduzetim mobitelima, jer prema njihovom kućnom redu takvi mobiteli završavaju u stručnoj službi škole i po njih dolaze roditelji, a oduzimanje mobitela evidentira se u pedagoškoj dokumentaciji.

Upravo mobiteli u kućnom redu svake škole zauzimaju posebno mjesto, a ono što je svim školama zajedničko je da se za vrijeme nastave ne smiju koristiti i moraju biti utišani.

U OŠ Kozala, objašnjava Župan, pravilo je da učeniku mobitel može jednom zazvoniti.

– Ukoliko se to ponovi mobitel se oduzima i roditelj mora doći po njega, kaže Župan.

Razgovor, ne zabrane

U OŠ »Eugen Kumičić«, dodaje ravnateljica Ana Anić Opašić, zvonjava mobitela za vrijeme nastave znači upisivanje bilješke u e-Dnevnik.

– Nakon nekoliko takvih bilješki pozivaju se roditelji u školu na razgovor. I mi ove školske godine planiramo revidirati kućni red i dosta se mučimo oko formulacija određenih odredbi kako se ne bi povrijedila nečija prava i slobode.

Teško je formulirati neku zabranu, a da se ne ugrozi neko drugo pravo. Puno toga s učenicima i roditeljima pokušavamo riješiti kroz razgovor, a ne kroz zabrane, navodi Anić Opašić.

Formulacija odredbi, dodaje ravnatelj drenovske škole, i toj ustanovi predstavlja problem, kao i to da se revidiranjem obuhvate sve moguće neprimjerene situacije, jer ne može se škola dosjetiti svega što smisle učenici.

S činjenicom da neprimjereno odijevanje predstavlja sporadičan problem slaže se i ravnateljica OŠ »Nikola Tesla«, Tatjana Bandera Mrakovčić.

– Odredbi o odijevanju pridržavamo se striktno, posebno ljeti. Međutim, u kućnom redu ta je odredba više opća. Nismo detaljizirali što ulazi u neprimjereno odijevanje.

Takvi su problemi sporadični i uglavnom ih rješavaju razrednici, kaže Bandera Mrakovčić.

Što stoji u kućnom redu

Primjereno odijevanje i pravila korištenja mobitela tek su dio stavki kućnog reda škole, jer većina škola u tom dokumentu ima i zabranu diskriminacije, odredbe o doličnom ponašanju i pravilima međusobnog odnošenja, čuvanju školskog inventara, vremenu dolaska u školu, ali i odredbe o tome što se sve u školu ne može unositi.

Uz oružje i predmeta koji mogu ozlijediti mnoge škole imaju i zabranu klađenja, ali i unošenja bilo kakvih karata, zabranu konzumiranja alkohola, opijata i pušenja, ali i tiskovina nepoćudnog sadržaja.

Dio škola u kućni je red uvrstio i zabranu konzumacije jela i pića za vrijeme nastave, a OŠ Srdoči u svom revidiranom kućnom redu ima i zabranu dovikivanja prolaznicima, ali i zabranu dovikivanja, šaptanja, međusobnog razgovaranja i šetanja po učionici za vrijeme nastave, piše Novi list.

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

NAJKREATIVNIJI ŠTAND Lampe ovog Hercegovca mame poglede na ovogodišnjem sajmu

Na ovogodišnjem Mostarskom sajmu, prema službenim informacijama, predstavlja se...

Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2024

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano je u...

Izaslanstvo HSS-a odalo počast žrtvama u Trusini

U Trusini kod Konjica jučer je obilježena 31....