Red Bull Cliff Diving ponovo na Starom mostu

Mostar će 9. rujna još jednom ugostiti najbolje svjetske skakače i skakačice u vodu, u novom sportskom spektaklu na Starom mostu. Bit će to osmo gostovanje svjetske cliff diving elite u našoj zemlji.

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo će u svom 14. izdanju imati sedam stanica širom svijeta od lipnja do studenog. Sezona 2023 donosi tri nove i nekoliko dobro poznatih lokacija.

Među lokacijama takmičenja će se po osmi put uzastopno naći Mostar koji je stekao status istinskog „klasika“ prvenstva, prepoznatljivog po vatrenoj publici i čuvenom mostu s UNESCO-ove liste Svjetske kulturne baštine.

Kalendar prvenstva kombinuje standardne, provjerene lokacije sa novim i originalnim destinacijama.

Sezona se otvara 3. lipnja takmičenjem u Bostonu, jednom od najstarijih gradova u SAD-u, kao i prošle godine. Druga junska stanica vodi u Pariz, gdje će platforma za skokove biti podignuta na obali rijeke Sene, u neposrednoj blizini Eiffelovog tornja.

U srpnju je na rasporedu prelijepi italijanski gradić Polignano a Mare, koji će deseti put od 2009. godine biti domaćin. U kolovozu stiže i prva od tri nove lokacije – kanjon Takachiho duboko u planinama prefekture Miyazaki u Japanu, a odmah zatim i druga – švedska prijestonica Stockholm.

Konačno, 9. rujna cliff diving elita ponovo stiže u našu zemlju, a Mostar će biti šesta od sedam stanica sezone. Stari most je već u tri navrata bio pozornica pretposljednje stanice, koja često zna biti ključna i na kojoj jedan odličan skok ili nesretna greška mogu odlučiti pitanje šampiona.

Sezona će biti okončana takmičenjem na još jednoj novoj lokaciji, u Aucklandu na Novom Zelandu, gdje će novi prvak i prvakinja podignuti prestižni trofej Kralja Kahekilija. Stanica u Aucklandu bit će 99. po redu u povijesti prvenstva.

Pored tri nove lokacije, u stalnoj skakačkoj postavi bit će i tri nova lica: Amerikanka Meili Carpenter, njen sunarodnjak James Lichtenstein i Kolumbijac Miguel Garcia.

Na svakoj stanici nastupit će po osam skakača i skakačica iz stalne postave, te četiri takmičara odnosno takmičarke s pozivnicom.

Titule će braniti desetostruki prvak Gary Hunt (Francuska) u muškoj i šestostruka prvakinja Rhiannan Iffland (Australija) u ženskoj kategoriji. Njih dvoje su već godinama dominantni, no prošle godine su imali žestoku konkurenciju u dolazećoj generaciji skakača, koji ozbiljno prijete da ih skinu sa trona.

U cliff divingu takmičari skaču s visine od 21 (žene) odnosno 27 metara (muškarci), dostižući pritom brzine veće od 85 km/h i podnoseći čak 5 G-sila. U tri sekunde, koliko obično traje skok, oni izvode vratolomne akrobacije od kojih zastaje dah, čineći to sa nevjerovatnom preciznošću i elegancijom.

Red Bull Cliff Diving svake godine u grad na Neretvi donese istinski sportski spektakl i sjajnu atmosferu u danima održavanja takmičenja, pa je za očekivati da drugačije neće biti ni ovog puta.

Sve informacije i vijesti dostupne su na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

Kalendar Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023:

3. lipanj – Boston (SAD)

18. lipanj – Paris (Francuska)

2. srpanj – Polignano a Mare (Italija)

3. kolovoz – Takachiho (Japan)

19. kolovoz – Stockholm (Švedska)

9. rujan – Mostar (Bosna i Hercegovina)

19. studeni – Auckland (Novi Zeland)

Izvor:Dnevni list

Hercegovka.net

Odgovori