Prvi hrvatski satelit CroCube trebao bi fotografirati Hrvatsku od veljače 2024.

Date:

Prvi hrvatski satelit CroCube predstavljen je u petak u ZICER-u na Zagrebačkom velesajmu, a trebao bi u veljači biti lansiran iz Kalifornije u orbitu raketom Falcon 9 kompanije Elona Muska.

“Kada promatramo CroCube, naš prvi hrvatski satelit, ne možemo ne osjetiti ponos i uzbuđenje”, kazala je voditeljica misije CroCube Daniela Jović.

“Uvjereni smo da će naš primjer lansiranja CroCubea motivirati još više tvrtki i stručnjaka”, dodala je.

CroCube je nanosatelit u obliku kockice crveno-bijelih boja hrvatske šahovnice, težak je oko 1,1 kilogram veličine 10x10x10 centimetara.

Poslije predstavljanja satelita, kazala je Jović, CroCube ide u Češku na vibracijske testove koji će simulirati uvjete prilikom lansiranja.

Nakon toga je predviđeno lansiranje u orbitu u veljači 2024. iz Kalifornije na letu “Transporter-10” raketom Falcon 9 SpaceX-a, kompanije u vlasništvu Elona Muska. 

Prvi hrvatski satelit imat će dvije kamere i dva radijska odašiljača, a fotografirat će površinu Zemlje s 550 km visine. Hrvatsku će moći fotografirati 3 puta dnevno otprilike 12 minuta.

Tijekom misije moći će se na službenoj internetskoj stranici pratiti stanje i kretanje satelita. U sebi će imati i integriranu micro SD karticu s imenima i prezimenima donatora, fotografijama zainteresiranih građana i posebnu poličicu s ugraviranim najvećim sponzorima.

CroCube će naposljetku privući Zemljina gravitacija pa će u potpunosti izgorijeti u atmosferi bez krhotina, prenosi Hina.

Na projektu su radili stručnjaci iz raznih područja i kompanije, dok je sama kockica sastavljena u čistoj sobi fizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta zagrebačkog sveučilišta.

Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju u hrvatskom ministarstvu znanosti Hrvoje Meštrić kazao je da je lansiranje CroCubea ujedno i “velika prilika za gospodarstvo Hrvatske”, dok je pročelnik za informacijski sustav i tehničke poslove Grada Zagreba Dražen Lučanin rekao da će Hrvatska CroCubeom “lansirati jednu impresivnu stvar u svemir”, piše FENA

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Što je franšiza

Franšiza – definicija Franšiza je poslovni model u kojem vlasnik...

Završio 4. Ljubuški Outdoor Festival: Bio je najveći i najuspješniji do sada

Četvrti po redu Ljubuški Outdoor Festival završen je u...

Kolač sedmo nebo – ukusan i jednostavan

Sitni kolač s orasima, kokosom i čokoladom. Sedmo nebo je kolač...

Oldtimeri prodefilirali Zapadnohercegovačkom županijom

U nedjelju, 26. svibnja, ljubitelji oldtimera imali su priliku...