Provedeno istraživanje ribljih populacija u rijeci Buni s posebnim naglaskom na mekousnu pastrmku

Omladinski klub Novi val Blagaj u suradnji s partnerima proveo je lokalnu inicijativu za istraživanje populacija ribljih vrsta u rijeci Buni.

Ovo istraživanje ima za cilj prikupiti podatke o ribama koje naseljavaju rijeku Bunu, a jedan od važnih aspekata istraživanja bilo je popisivanje ribljih vrsta, priopćeno je iz kluba.

Kako su naveli, vodeći istraživači u ovom području prof. dr. Sanel Riđanović i mr. sci. Emina Lulić bili su odgovorni za provođenje terenskog istraživanja, a njihov stručni pristup i znanje omogućili su detaljnu analizu populacija riba, uključujući proučavanje brojnosti, distribucije i ekoloških zahtjeva različitih ribljih vrsta u rijeci Buni.

Podrška udruženja “Usr Neretva 1933” imala je ključnu ulogu u praćenju istraživanja i pružanju neophodnih resursa na terenu.

Omladinski klub Novi val uz pomoć stručnjaka radio je istraživački dio projekta, a njihov cilj bio je promoviranje očuvanja i zaštite rijeka te podizanje svijesti lokalne zajednice o važnosti očuvanja ribljih vrsta i slatkovodnih ekosustava, posebno s naglaskom na mekousnu pastrmku koja je kritično ugrožena i koja se nalazi na IUCN listi, kao i daljnje zagovaranje za zaštitu rijeke Bune.

Nadzor nad istraživanjem provodili su županijski i federalni inspektori čija je uloga bila osigurati poštivanje zakona i propisa tijekom istraživanja.

Projekt koji implementira Novi val Blagaj dio je višegodišnje inicijative “Zajedno za rijeke” koja aktivno radi na zaštiti rijeka jugoistočne Europe.

Kampanju je pokrenula organizacija The Nature Conservancy (TNC), jedna od najznačajnijih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, u suradnji s lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Zajedničkim radom žele se istaknuti i zaštititi jedinstvena riječna bogatstva ove regije, čija važnost nadilazi granice pojedinih država, a njihovom zaštitom stvaraju se nove razvojne prilike i osigurava se dugotrajna dobrobit za ljude i prirodu, navodi se u priopćenju.

Izvor:Desk

Hercegovka.net

Odgovori