Prolongira se izdavanje potvrde od sedam eura za prelazak granice prema Europskoj uniji

Ulazak Republike Hrvatske u schengenski prostor od 1. siječnja iduće godine ne bi trebao donijeti neke velike promjene u kontekstu graničnog režima, pa u tom pogledu ni za građane BiH, poglavito uzimajući u obzir činjenicu da je Republika Hrvatska već dulje provodila schengenska pravila na granici, pripremajući svoje sigurnosne kapacitete za visoke standarde Europske unije, piše Večernji list BiH.

Bolja sigurnost

Međutim, velika promjena čeka nas od kraja iduće godine. Iako je ranije bilo najavljeno kako će s novom godinom zaživjeti Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS), a koji bi donio potrebu izdavanja posebne potvrde državljanima BiH za ulazak u Europsku uniju, sada je taj datum prolongiran na kraj 2023. godine.

Kako je potvrdio glasnogovornik Izaslanstva Europske unije i Ureda posebnog predstavnika Europske unije u BiH Ferdinand Koenig, očekuje se da će sustav ETIAS postati operativan do kraja iduće godine.

U kontekstu tehničkih karakteristika ETIAS će biti automatizirani elektronički sustav koji omogućava ulazak i vodi evidenciju o posjetiteljima iz zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u schengensku zonu.

Nema obaveze vize

Koenig je pritom objasnio kako ETIAS ne uvodi obveze poput posjedovanja vize, a što znači da će putnici iz zemalja za koje je omogućen bezvizni režim putovanja u EU, uključujući i one iz BiH, i dalje moći putovati bez vize. Kada je riječ o samoj proceduri popunjavanja obrasca, to će se moći obaviti vrlo brzo i jednostavno.

Naime, državljani trećih zemalja kojima nije nužna viza za putovanje u schengensku zonu trebat će prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja ETIAS internetske stranice ili mobilne aplikacije i za to će morati platiti naknadu u iznosu od sedam eura, a dobiveno ETIAS odobrenje vrijedit će tri godine. Iz Europske unije ističu kako ETIAS sustav ima niz prednosti, a ključne se odnose na učinkovitije i brže procedure kontrole na granicama, a što za posljedicu ima manje kašnjenja i odgađanja za putnike.

Također, ETIAS će omogućiti i bolju sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija, kao i učinkovitije procedure upravljanja granicama općenito. Kada je riječ o državljanima Republike Hrvatske u BiH, sustav ETIAS, tumače pojedini, ne bi se trebao primjenjivati. Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol nedavno je za RTV Herceg Bosne izjavio kako su Hrvati u BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo građani Europske unije i na njih se taj novi sustav neće primjenjivati.

– Oni su potpuno izjednačeni sa svim drugim hrvatskim državljanima i tu neće biti nikakvih razlika – naveo je Sokol.

Kada govorimo o sustavu ETIAS, osobito je važno provesti sve nužne pripremne aktivnosti unutar BiH, a poglavito u izvorno orijentiranom gospodarskom sektoru, kako bi se izbjegle eventualne gužve na granicama, a s tom mišlju predsjednici Vanjskotrgovinske komore BiH već su u više navrata uputili poziv tvrtkama da svojim vozačima koji svakodnevno prelaze granicu navrijeme osiguraju ETIAS potvrdu.

Oprema na granici

Usporedno s tim poduzimaju se i aktivnosti kako bi se, uz dva postojeća, otvorio još jedan granični prijelaz opremljen za fitosanitarni pregled, uz naglasak kako bi trebalo omogućiti i 24-satno radno vrijeme inspekcija na jednom od takvih prijelaza, a sve u cilju sprječavanja scenarija u kojemu bi kamioni s lako kvarljivom robom čekali dulje.

Ovakvi zahtjevi opravdani su uzimajući u obzir činjenicu da BiH većinu vanjske trgovine obavlja sa zemljama Europske unije.

Neovisno o sustavu ETIAS, razina učestalosti i stupanj detaljnosti graničnih nadzora nešto je što je u isključivoj nadležnosti institucija Republike Hrvatske. No, kako je nedavno Dragan Sršen, voditelj Službe za granicu Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske županije, izjavio za HRT, neće doći do znatnijih promjena s obzirom na to da Hrvatska već kao članica Europske unije provodi sustavne granične kontrole nad državljanima trećih zemalja.

Izvor:Večernji list

Odgovori