Prema novoj odluci stanari centra smeće smiju bacati samo navečer, a evo što ih još očekuje

Date:

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u subotu je na konferenciji za medije objavio da se iz centra grada u prvih tjedan dana novog modela skupljanja otpada uklanjanju svi spremnici za miješani komunalni otpad s javnih površina, a građani će umjesto u njih otpad u ZG vrećicama odlagati na javne površine.

To se od 1. listopada odnosi isključivo na stanovnike centra grada koji nisu uspjeli svoje spremnike za miješani otpad staviti unutar zgrade, pojasnio je gradonačelnik i dodao da će ti  građani svoje ZG vrećice moći iznositi ispred svojih ulaza i na mjesta gdje su do sada bili spremnici svaki dan.

No, postoji iznimka, a ona se odnosi na nedjelju, između 8 i 10 sati navečer. Također, najavio je gradonačelnik i oštre kazne s kojima se kreće bez odlaganja. Nakon što je na press konferenciji najavio novosti za stanovnike centra grada, donosimo koje su najvažnije odredbe kojih se stanari grada moraju pridržavati.

Bacanje svakim danom osim nedjelje

Novo odlukom predviđeno je da se stanari središta grada smeće bacaju svakim danom od 20 do 22 sata navečer, osim nedjeljom.

“Korisnici u centru Zagreba koji su spremnike smjestili unutar svoje nekretnine (u haustor, vežu ili drugu zajedničku stambenu prostoriju) iste smiju iznositi za potrebe pražnjenja isključivo u vremenu od 20h do 22h svakim danom osim nedjeljom te su ih obavezni unijeti unutar svoje nekretnine najkasnije sljedećeg jutra do 8h ili će ih Čistoća trajno ukloniti.”

Nema spremnika na javnim površinama

Osim toga, još jedno važno pravilo se uspostavlja, a to je da se za stanare središta grada miču spremnici i kante ispred, primjerice zgrade.

!Korisnici kojima su spremnici trajno uklonjeni, ZG vrećice s miješanim komunalnim otpadom će odlagati ispred ulaza svoje višestambene zgrade isključivo u vremenu od 20h do 22h svakim danom osim nedjeljom.”

Predviđene su kazne

Za novo pravilo, najavio je gradonačelnik Tomašević, predviđene su velike kazne, a iz Grada su poslali i raspored na koje ulice i kada se odnosi predviđena odluka.

“Odlaganje ZG vrećica izvan ovog vremena je kažnjivo. Otpadni papir, staklo, plastičnu i metalnu ambalažu korisnici mogu, kao i do sada, odlagati na obližnjim zelenim otocima u za to predviđene spremnike/posude/zvona. Otpadna plastična i metalna ambalaža može se i dalje odlagati u standardiziranim žutim vrećama po redoslijedu odvoza. Na zelene otoke bit će postavljeni i spremnici za biootpad. Redoslijed odvoza plastične i metalne ambalaže može se provjeriti putem aplikacije Razvrstaj MojZG i na stranicama podružnice Čistoća www.cistoca.hr, gdje je dostupna i karta zelenih otoka.

Uskoro stižu podzemni spremnici

Najavljeno je i da će se uskoro realizirati izgradnja podzemnih spremnika, a do tada građani u središtu grada smeće će morati bacati samo navečer, osim nedjeljom.

“Kada se za Vaše obračunsko mjesto realizira izgradnja podzemnih spremnika, o tome ćete biti obaviješteni te će Vam biti dodijeljena jedinstvena identifikacijska kartica za njihovo korištenje”, stoji u obrazloženju odluke iz grada.

Izvor:Zagreb.info / Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Share post:

More like this
Related

Sjajan trik za brži razvoj ruža

Ruže su, složit će se svi, zvijezde svakoga vrta,...

Zalijevanje paradajza nakon sadnje: Ključni koraci za uspješan uzgoj

U procesu uzgoja paradajza, jedan od ključnih elemenata je...

Koštro predstavila ‘Plamteće lahore’ mostarskoj publici

Zbirka poezije Miljenke Koštro "Plamteći lahori" predstavljena je u...

Jutarnja molitva petkom

Jutarnje molitve petkom dat će vam snagu za kraj radnog...