Predsjednik Herceg za Fenu: Vlada povećava studentske stipendije na 150 KM mjesečno za oko 2700 studenata

Date:

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg u izjavi za Fenu potvrdio je kako će Vlada HNŽ-a povećati iznose redovitih studentskih stipendija za gotovo 2700 studenata s prostora cijele Županije. 

”Suočeni smo s konstantnim porastom troškova, od rasta cijena osnovnih životnih namirnica, prehrane, goriva i drugih roba, do izazova koje donose energetska kriza i recesija. Vlada je, kroz nekoliko konkretnih poteza, pružila interventnu pomoć kako korisnicima županijskoga proračuna, tako i nezaposlenima koji su na evidenciji naše Službe za zapošljavanje. Međutim, ova kriza ne zaobilazi ni studentsku populaciju koja je, također, suočena s porastom cijena usluga koje su im neophodne. Iz toga sam razloga već neko vrijeme poticao na donošenje odluke o povećanju stipendije i drago mi je što je ta inicijativa prihvaćena od strane zastupnika i kolega ministara odnosno čelnika županijskih resora. Raduje me najaviti kako će uskoro biti donesena odluka kojom ćemo povećati studentske stipendije sa 120 na 150 KM mjesečno od početka nove akademske 2022. / 2023. godine. Tom ćemo odlukom obuhvatiti otprilike 2700 studenata s prostora cjelokupnoga HNŽ-a koji su unutar Vladina programa stipendiranja i subvencioniranja. Na to imamo pravo biti ponosni.

Vlada HNŽ-a ovakvim pristupom želi pokazati maksimalnu opredijeljenost da proaktivnom politikom utječe na potporu i razvitak visokoga obrazovanja te poboljšava uvjete studentskog standarda. I na ovogodišnjem natječaju za stipendiranje i subvencioniranje smještaja u studentske domove svi studenti koji su zadovoljili postavljene uvjete dobili su stipendiju ili subvenciju. Na taj način došli smo do brojke od oko 2700 studenata koje stipendiramo ili kojima subvencioniramo smještaj u studentskim  domovima, a za to izdvajamo gotovo 3,3 milijuna KM”, dodao je Herceg, podsjetivši kako su odgoj i obrazovanje postavili kao jedan od najbitnijih prioriteta u svomu radu, kako osim redovitih svake godine povećavaju potpore za oba sveučilišta i studentske domove, pomažu mlade znanstvenike, sveučilišne projekte…

Izvor:Fena

Share post:

More like this
Related

Recept za medenjake koji se tope u ustima

Medenjaci s čokoladom Medenjaci s čokoladom prava su poslastica jer ne...

Cijene voća dostigle su cijenu mesa: Je li zdrava hrana privilegija bogatih?

Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu...

Promovirana knjiga ‘Mala medicina’ autorice dr.Darije Ostojić

U Galeriju kraljice Katarine Kosača sinoć je promovirana knjiga...

HNS pozvao hrvatske navijače u Berlinu na okupljanje. Pogledajte detalje

Hrvatska nogometna reprezentacija iz svoje baze u Neuruppinu stigla...