Predsjednik Herceg: Usvojen nacrt strateškog plana razvitka braniteljskog poduzetništva

Date:

Na prvomu dijelu danas započete 184. sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je, na prijedlog Ministarstva za pitanja branitelja, usvojila Nacrt Strateškog plana razvitka braniteljskog poduzetništva na području HNŽ za razdoblje 2022.-2025. godine. Ciljevi Strateškog plana vezani su za uspostavu poticajnog okruženja za promicanje i razvitak braniteljskog poduzetništva kako bi se smanjile društvene razlike, potaknula resocijalizacija i osiguralo povećanje razine zaposlenosti, te pravednija raspodjela društvenoga bogatstva posebno u kontekstu potpora posebnim društvenim skupinama kao što su branitelji i članovi njihovih obitelji.

Tijekom rasprave istaknuto je kako se radi o iznimno bitnom strateškom dokumentu, a njegovim usvajanjem Vlada potvrđuje spremnost da svim braniteljima, poglavito poduzetnicima, osigura potporu za njihove razvojne -poduzetničke projekte. 

Vlada je također usvojila Odluku o utvrđivanju uvjeta i načina uvođenja u sustav zdravstvenog osiguranja zdravstveno neosiguranih vjerskih službenika. Pravo na zdravstveno osiguranje imati će svi vjerski službenici koji nisu osigurani po drugoj osnovi, a najduže do navršenih 65. godina života. 

Također, Vlada je razmotrila Program Ministarstva za pitanja branitelja o stjecanju radnoga iskustva i usavršavanja djece poginulih branitelja u tijelima uprave i ustanovama HNŽ, koji za cilj ima da djeci poginulih branitelja olakša integraciju na tržište rada i kroz stjecanje radnoga iskustva i usavršavanjem na odgovarajućem radnom mjestu spriječi njihovu dugotrajnu nezaposlenost, a o čemu će se izjasniti na nastavku sjednice.

Vlada je usvojila i Odluku o odobravanju novčanih sredstava za obilježavanja značajnih datuma iz Domovinskoga rata u ukupnom iznosu od 150.000,00 KM, te Odluku o odobravanju 50.000,00 KM za financiranje izgradnje zajedničkih spomen obilježja poginulih branitelja.

Također, usvojena je i Odluka o odobravanju jednokratnih novčanih pomoći za pokrivanje troškova liječenja branitelja i članova njihovog kućanstva u iznosu od 3.600,00 KM.

Vlada je, također, usvojila i uputila u daljnju skupštinsku proceduru  Prijedlog Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva u HNŽ, u koji je Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo uvrstila prijedloge i primjedbe koji su istaknuti tijekom rasprave, kao i prijedloge jedinica lokalne samouprave.

Vlada je, na prijedlog Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, usvojila  Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o sudskim pristojbama s Tarifom, te ga uputila u daljnju skupštinsku proceduru. Ovim prijedlogom izvršene su dopune Zakona koje su se kroz praksu primjene pokazale potrebnim. Također je usvojen Prijedlog Uredbe o naknadama za vrijeme provedeno u pripravnosti za rad, odvojeni život od obitelji i smještaj na mjestu rada.

Vlada je dala suglasnost na Izvješće o radu i Financijsko izvješće Ustanove ”Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba” Stolac za razdoblje od 1.1. do 30.6. 2022. godine. Istaknuto je kako je je u tom razdoblju Ustanova pružila smještaj za 150 korisnika za koje je osigurana cjelodnevna zdravstvena skrb, te redoviti pregledi psihijatra, neuropsihijatra i liječnika opće prakse.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskoga razvitka HNŽ-a, Vlada je usvojila Odluku o davanju suglasnosti na Prijedlog Ugovora o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za deset elektroenergetskih objekata foto naponskih elektrana ”PLINOMATIC”.

Iz resora Ministarstva gospodarstva razmotrene su i usvojene Informacija o realiziranju elektroenergetskog bilanca i Informacija o realiziranju prometa naftnih derivata za prvih šest mjeseci ove godine na području HNŽ.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlada je dala suglasnost na Pravilnik o uvjetima, načinu prikupljanja i raspodjele sredstava ostvarenih od korištenja poljoprivrednog zemljišta u HNŽ.

Današnja sjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije započela je minutom šutnje za tragično stradale članove obitelji Krstić.

Share post:

More like this
Related

Što je franšiza

Franšiza – definicija Franšiza je poslovni model u kojem vlasnik...

Završio 4. Ljubuški Outdoor Festival: Bio je najveći i najuspješniji do sada

Četvrti po redu Ljubuški Outdoor Festival završen je u...

Kolač sedmo nebo – ukusan i jednostavan

Sitni kolač s orasima, kokosom i čokoladom. Sedmo nebo je kolač...

Oldtimeri prodefilirali Zapadnohercegovačkom županijom

U nedjelju, 26. svibnja, ljubitelji oldtimera imali su priliku...