PREDSJEDNIK HERCEG UGOSTIO MOSTARSKOGA PAROHA KOJIĆA

Date:

Uoči svečanoga obilježavanja 150. obljetnice posvete Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg imao je danas, u zgradi županijske vlade, službeni susret s mostarskim parohom Duškom Kojićem. Razgovarali su o nastavku obnoviteljskih radova na Sabornoj crkvi koji su ušli u završne etape, kao i o potrebama srpske zajednice i ustavno-pravnomu položaju srpskoga naroda u HNŽ-u.

– Mostarska Saborna crkva nije samo mostarski i bosanskohercegovačkih spomenik kulturne baštine. Ona se ubraja među neke od najposebnijih vjerskih zdanja na Balkanu. Također, jednim je od znamena multietničnosti našega grada, što je na tragu i političke opredijeljenosti ove vlade koju svjedočimo u kontinuitetu, kroz cijelo trajanje našega mandata. Mi jesmo vlada svih naših građana, svih žitelja HNŽ-a, što stalno potvrđujemo kroz suradnju i potpore svim našim gradovima i općinama, projektima svih naših jedinica lokalne samouprave, ali i svim našim vjerskim i nacionalnim zajednicama, tako i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njezinim objektima u HNŽ-u. S ponosom podsjećam na činjenicu da je upravo ova vlada riješila dugogodišnje pitanje ustavne konstitutivnosti Srba u HNŽ-u i time poslala snažnu poruku kako je ova država jedino moguća ukoliko se neotuđiva nacionalna prava zajamče kroz najvažnije dokumente, za svaki narod i za svakoga građanina na cijelom njezinu prostoru – kazao je ovom prigodom predsjednik Herceg, najavivši nastavak potpore konačnomu završetku obnove Saborne crkve.

Paroh Kojić upoznao je svojega domaćina s tijekom završnih radova na Sabornoj crkvi, ujedno zahvalivši Vladi koja je uvijek imala sluha za probleme srpske pravoslavne zajednice u Mostaru, tako i u cijeloj dolini rijeke Neretve. Podsjećamo, upravo je Vlada HNŽ-a, u prosincu prošle godine,  među prvima reagirala financijskom potporom kada je nepoznati počinitelj, ili više njih, devastirao električne instalacije na crkvi. Vrijedno je podsjetiti kako je riječ o nacionalnomu spomeniku BiH i kako će, u povodu spomenute obljetnice njegova posvećenja, patrijarh SPC-a Porfirije posjetiti Mostar.

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

NAJKREATIVNIJI ŠTAND Lampe ovog Hercegovca mame poglede na ovogodišnjem sajmu

Na ovogodišnjem Mostarskom sajmu, prema službenim informacijama, predstavlja se...

Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2024

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano je u...

Izaslanstvo HSS-a odalo počast žrtvama u Trusini

U Trusini kod Konjica jučer je obilježena 31....