Predsjednik Herceg primio u nastupni posjet novoga generalnog konzula Republike Srbije

Date:

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg primio je jučer u nastupni posjet novoga generalnog konzula Republike Srbije u Mostaru Vasu Gujića. Čestitavši mu na imenovanju, prvi čovjek županijske Vlade upoznao je gosta s aktivnostima Vlade, posebno se osvrnuvši na ustavno-pravni položaj srpskoga naroda, kao i ukupne političke prilike u HNŽ-u.

Govoreći o nedavnim izmjenama Ustava HNŽ kojim je osigurana konstitutivnost Srba u ovoj županiji, predsjednik Herceg je istaknuo kako Vlada HNŽ redovito odnosno u svim sazivima ima predstavnika srpskoga naroda.

”Opredijeljenost ove vlade da bude Vlada svih naroda i svakog građanina na konkretnim smo primjerima u više navrata i dokazali. Naše redovite potpore i prema pripadnicima srpskoga naroda svjedoče o tomu. Rješavanjem pitanja ustavne konstitutivnosti Srba u HNŽ zapravo želimo još jednom poručiti kako je ova država jedino moguća ukoliko se neotuđiva nacionalna prava zajamče kroz najvažnije dokumente, za svaki narod i za svakoga građanina na cijelom njenom prostoru”, kazao je predsjednik Herceg.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o gospodarstvu i ukupnomu okružju za strana ulaganja. Herceg je istaknuo nastojanja Vlade da, kroz donošenje niza zakona, stvori pravni okvir i potakne još snažnije gospodarske aktivnosti. Izrazio je i  nadu u to kako će županijski potencijali biti prepoznati i među srbijanskim investitorima, u čemu značajnom vidi i ulogu Konzulata u Mostaru.

Kada je u pitanju kulturna suradnja, predsjednik je posebno naglasio sjajne odnose koje je Vlada izgradila sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom ”Prosvjeta”.

”Prosvjeta je jedno od onih nacionalnih kulturnih društava koje je Vlada HNŽ-a prepoznala kao istinskoga promotora kulture i očuvanja kulturne baštine. To je i razlog što pružamo kontinuiranu potporu njihovu radu, posebno kada je u pitanju organizacija nadaleko poznatog festivala Šantićevih večeri poezije. Posebno me raduje nakana izdavanja njegovih sabranih djela što ćemo također, u skladu s našim mogućnostima, financijski podržati, pružajući i na taj način potporu srpskoj nacionalnoj zajednici u Mostaru, ali i našoj zajedničkoj kulturi uopće, poštujući činjenicu da je Šantić velikan koji je obilježio ovaj grad i ovaj prostor te izrastao u jedan od istinskih simbola Mostar”, kazao je Herceg.

Zahvalivši predsjedniku Hercegu na prijemu, konzul Gujić je iskazao spremnost za nastavkom i razvijanjem dobre suradnje Konzulata i Vlade HNŽ-a, pozdravivši ukupnu potporu koju županijska vlast pruža srpskoj zajednici u Mostaru i cijelomu HNŽ-u.

Share post:

More like this
Related

Recept za medenjake koji se tope u ustima

Medenjaci s čokoladom Medenjaci s čokoladom prava su poslastica jer ne...

Cijene voća dostigle su cijenu mesa: Je li zdrava hrana privilegija bogatih?

Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu...

Promovirana knjiga ‘Mala medicina’ autorice dr.Darije Ostojić

U Galeriju kraljice Katarine Kosača sinoć je promovirana knjiga...

HNS pozvao hrvatske navijače u Berlinu na okupljanje. Pogledajte detalje

Hrvatska nogometna reprezentacija iz svoje baze u Neuruppinu stigla...