Predsjednik Herceg otvorio konferenciju o ruralnomu razvitku HNŽ-a

Date:

U organizaciji Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a i Općine Čitluk danas je u čitlučkomu hotelu ”Brotnjo”, u sklopu 67. tradicionalne manifestacije ”Dani berbe grožđa”, održana tematski iznimno važna Konferencija imena ”Održivi i odgovorni razvitak u ruralnim područjima HNŽ-a”. Službeno ju je otvorenom proglasio predsjednik Vlade dr. sc. Nevenko Herceg koji se nazočnima obratio uvodnim govorom, istaknuvši kako će ova konferencija ciljanoj javnosti prezentirati vrijedna promišljanja o održivomu razvitku ruralnih područja HNŽ-a što je svakako tema kojoj smo obvezni posvetiti osobitu pozornost.

”Kazao bih čak da HNŽ uspostavlja određene standarde, podižući ljestvicu usmjerenosti strateškomu planiranju razvitka našega sela na jednu višu razinu. Nadam se kako će to prepoznati i, jednako tako, slijediti i druge razine vlasti, kao i druge županije u cijeloj Federaciji”, kazao je Herceg dodavši kako je održivi razvitak pretpostavka svih prioritetnih mjera Vlade u Strategiji razvitka HNŽ-a za razdoblje do 2027. godine.

”U sklopu strateškoga cilja usmjerenoga podizanju konkurentnosti poljoprivrede, poduzetništva i turizma, a uz razvitak maloga i srednjega poduzetništva i obrtništva, podizanje konkurentnosti poljoprivrede, osiguranje ravnomjernoga, održivoga i planskoga razvitka turizma, jedna od prioritetnih mjera jest i osiguranje održivoga ruralnog razvitka. Za ostvarenje zacrtanih ciljeva potrebna su, naravno, značajna sredstava! Zato smo, nakon stabiliziranja i konsolidiranja županijskih financija, krenuli s novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji, za što smo samo ove godine izdvojili 1,2 milijuna KM”, pojasnio je prvi čovjek Vlade, poručivši kako ovakve konferencije pomažu dobivanju valjane znanstvene i stručne analize koja će voditi kvalitetnim preporukama za brži i učinkovitiji i ruralni i razvitak uopće.

”Aktivnosti koje poduzimamo na poseban su način usmjerene na zadržavanje stanovništva u ruralnim područjima. Svjesni smo činjenice da su naša sela sve pustija, a nekadašnje oranice sve više zapuštena polja. Moguće je vratiti sposobne ljude plodnoj zemlji i onoj dobrobiti koju ona nosi, ako naše potencijale prepoznamo, jasno brendiramo i usmjerimo ka stvaranju preduvjeta za ravnomjerni razvitak svih krajeva naše županije pa i cijele BiH. Bitno je naglasiti da razvitak ruralnih prostora predstavlja gospodarsku priliku jer se time potiču različite gospodarske, poljoprivredne, turističke, kulturne i druge aktivnosti, ali i zadržavanje odnosno povratak stanovništva”, obrazložio je Herceg, ocijenivši kako ruralni prostori, kako to svjedoče brojni primjeri u zemljama Europske unije, imaju budućnost.

”Uz strateško planiranje i pametna ulaganja u održiv gospodarski razvitak, povećanje životnoga standarda, infrastrukturni razvoj i očuvanje prirodne i kulturne baštine, oni prerastaju u područja ugodnoga življenja uz laku i dostupnu povezanost s drugim prostorima. To, naravno, moraju prepoznati sve razine vlasti i, u sinergiji sa znanstvenom i sveučilišnom zajednicom, nevladinim sektorom i samim građanima, pa i kroz projekte prekogranične suradnje sa susjednim zemljama, provesti aktivnosti kako bismo očuvali i unaprijedili naše selo, a time i budućnost našega naroda i našega kraja”, zaključio je predsjednik Herceg.

Panelistima na današnjoj konferenciji bili su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović, predsjednik Županijskoga odbora za razvitak HNŽ-a dr. sc. Damir Jerković, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvitak ”Klub članova selo” mr. sc. Dijana Katica, ravnatelj Instituta za turizam Republike Hrvatske dr. sc. Damir Krešić i predstojnica Zavoda za turizam i redovita profesorica pri Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Dora Smolčić Jurdana.

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju...

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...