Predsjednik Herceg na Konferenciji naziva ”Edukacija i zadržavanje radne snage u turizmu i ugostiteljstvu”

Date:

U današnjem obraćanju na Konferenciji naziva ”Edukacija i zadržavanje radne snage u turizmu i ugostiteljstvu”, održanoj u Centru za posjetitelje na Buni, u organizaciji Turističkoga klastera Hercegovina, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg naglasio je kako je iznimno bitno što je ova tema otvorena u sinergiji predstavnika različitih razina vlasti, predstavnika akademske zajednice, potom nevladinih udruga i, dakako, stručnjaka koji se, djelujući u resoru turizma, ”svakodnevno nose s poteškoćama i izazovima koje želimo jasno identificirati i pokrenuti procese njihova nadvladavanja”.

Njegov govor prenosimo u cijelosti:

”Javnosti je dobro poznato kako smo u Vladi HNŽ-a od samoga početka našega mandata, dakle od 2015. godine, pozicionirali turizam kao jednu od naših strateških gospodarskih grana, ali također smo jednako svjesni činjenice kako je turizam podložan ‘udarcima’ velikih mijena. Pomogli smo i kontinuirano pomažemo turistički sektor, boreći se za njegov oporavak.

Održivi razvitak turizma, uz zaštitu okoliša, jedan je od najbitnijih ciljeva sadržanih i u multisektorskoj integriranoj Strategiji razvitka HNŽ-a za razdoblje 2021. – 2027. godine, kao i Strategiji ruralnoga razvitka HNŽ-a za isto razdoblje. Naša je misija osnažiti proces kojim ćemo Županiju pretvoriti u još privlačniju i gospodarski konkurentniju regiju uravnoteženoga i održivoga razvitka, privlačne prirodne i kulturne baštine i visoke kakvoće života. Međutim, osjetljivost ove grane, nažalost, itekako je posvjedočena nesretnom pandemijom izazvanom koronavirusom, a potom i aktualnim prijetećim izazovima s kojim se danas suočava ukupna europska pa i svjetska sigurnosna situacija.

Upravo zbog tih izloženosti, rizika, opasnosti i izazova, nužno je gledati ‘izvan okvira’, gledati preko administrativnih barijera i promišljati regionalna povezivanja, projekte prekogranične suradnje, stvaranje novoga, jedinstvenog turističkog proizvoda koji neće biti skučen unutar ovih ili onih međa i granica. Naša je Vlada, zajedno s Ministarstvom turizma i športa Republike Hrvatske, upravo na tu temu, u sklopu lanjskoga Sajma gospodarstva Mostar, organizirala uspjelu međunarodnu konferenciju koja je otvorila važno pitanje kreiranja jedinstvene turističke ponude, ako hoćete turističkoga paketa ‘Južni Jadran i dolina Neretve’. Riječ je o prirodnoj cjelini koju želimo predočiti svijetu kao novi turistički biser, što ona u stvarnosti i jest.

Iskreno držim kako su temelj svih budućih kretanja, kada govorimo o razvitku turističkoga sektora, zajedništvo, povezivanje i suradnja. U tim vrijednostima vidim snažan zamašnjak jer stalna razmjena znanja, sjedinjavanje volje i nova snaga koja se iz toga rađa, imaju kapacitet iznijeti nužan preokret i osigurati našem podneblju bolju i prosperitetniju sutrašnjicu. Prije svega, daleko bolju vidljivost Hercegovine na svjetskoj turističkoj mapi.

Vlada, unutar svojih objektivnih mogućnosti, pa i izvan njih, kontinuirano potiče na promjene, iskorake i snaženje ove gospodarske grane. Kao konkretan primjer zajedništva kao stvarne snage, podsjetit ću nakratko na tri važna međunarodna sajma na kojima smo nastupili, podupirući inicijative našega Turističkoga klastera Hercegovine. Riječ je o prestižnim turističkim sajmovima u Tel Avivu, Londonu i Berlinu. Tamo smo se, tri susjedne županije, dakle HNŽ, ZHŽ i HBŽ, i Turistički klaster Hercegovine, predstavili zajedničkim štandom i, mogu kazati, ostavili vrhunski dojam. Ma koliko ovo pretenciozno zvučalo, bili smo hit. Bili smo mjesto koje je okupljalo svjetske dužnosnike, turističke djelatnike, medije. To ističem kao jedan dobar pokazatelj što sve povezivanje može iznjedriti.

Vlada HNŽ-a ostaje snažno na tragu pružanja pune potpore našem turizmu, obnovi i razvitku naših lokalnih turističkih organizacija, za što smo usvojili i zakonski okvir. Na poseban način, ostajemo na tragu snažnoga povezivanja s našim prijateljima i izvan državnih granica, prije svih s gradovima, općinama i županijama iz Republike Hrvatske, osobito onima s kojima smo susjedski povezani.

Dijeljenje znanja, kreiranje projekata, privlačenje europskih fondova, ulaganje u turistički razvitak… To su važne teme na kojima svi zajedno moramo raditi. Jedan sjajan aktualni primjer jest osuvremenjivanje i nadgradnja turističke ponude Hutova blata, provedena europskim sredstvima, u sklopu prekogranične suradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore odnosno tri turistička odredišta u te tri države. Hoću jasno poručiti kako se može, samo nam treba hrabrosti, volje i znanja.

Naši biseri, atraktivni i snažni turistički potencijali čekaju na procvat, onaj procvat koji će polučiti novi turistički zamah i našega grada i naše županije i naše regije Hercegovine. No, naš potencijal traži još veću ozbiljnost i poduzetnost u ponašanju i radu svih odgovornih u turističkomu sektoru, na svim razinama.

Turizam se ne ‘događa’ tek tako, pukim slučajem, sam od sebe. Bog nam je podario blagodati i rijetko viđene prirodne i svake druge ljepote. Ali, ono što ćemo plasirati svijetu i način na koji ćemo postati globalno vidljiviji, na nama je samima, na našemu radu, na razmjeni iskustava i stvaranju novih vrijednosti, nove ponude i njihova jasno koordiniranoga plasmana na tržište. Ukoliko svi zajedno budemo na tomu tragu – očekivani rezultat zasigurno neće izostati!

Naše podneblje itekako ima što ponuditi i kazati svijetu. Vrijeme je da progovori, glasno progovori, i da ga turisti čuju i prepoznaju. Naša sredina ima bogatu povijest, vrijednu baštinu, bogomdane prirodne ljepote, more, rijeke, jezera, šume, planine, arheološku, geološku, gastronomsku, tradicijsku, športsku, pustolovnu i svaku drugu jedinstvenost koju trebamo jasno pozicionirati, brendirati, ispričati njezinu (ne)ispričanu priču.

Vlada HNŽ-a ostaje pouzdan i predan partner našem turističkom sektoru i kontinuirano će nastaviti pružati snažan poticaj razvitku turizma kao strateške gospodarske grane u našoj županiji. One koji kontinuirano prate rad Vlade HNŽ-a, naše stalno pružanje maksimalne moguće potpore projektima koji razvijaju turizam, naše davanje vjetra u jedra projektima koji podižu razinu svijesti o nužnosti još snažnijega i još organiziranijega promoviranja naše prekrasne sredine, naš neumoran rad na snažnomu pozicioniranju ovoga podneblja na europskoj i svjetskoj turističkoj mapi, njih neće čuditi to što smo zdušno podržali i ovu ideju koja je potekla od Turističkoga klastera Hercegovine.

Potencijal ovoga prostora u resursno-atrakcijskoj osnovi i turističkoj infrastrukturi, a opet poglavito u ljudima, a ovdje u prvi plan i stavljamo važnost ljudskih resursa u turizmu i objektivnu problematiku s raspoloživom i stručnom radnom snagom, nužno je ispravno kanalizirati i njime valjano upravljati. Uvjeren sam u to kako sinergijom i odgovornošću svih dionika u turizmu i ugostiteljstvu, suradnjom i edukacijom kadra možemo graditi i izgraditi kvalitetne turističke proizvode i razvijati održivi turizam, što nam je u konačnici zajednički cilj.”

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Razlika cyberbullying i klasični bullying

Defincija cyberbullying Cyberbullying odnosi se na uporabu digitalnih tehnologija za zastrašivanje,...

Jedna kap ove tečnosti spasit će cijelu baštu od truljenja

Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava široko polje...

Obavijest za umirovljenike koji čekove podižu preko banke

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje objavio je...

Blagoslov motora i motorista na Blidinju

U nedjelju, 2. lipnja 2024. godine, u idiličnom okruženju...