Potpisan ugovor: Vlada HNŽ-a osigurala 26.5 milijuna KM za Pedijatriju

Date:

Nakon završenoga administrativnog postupka, a na tragu ranije usvojene odluke na sjednici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, predsjednik Vlade dr. sc. Nevenko Herceg i ministar financija Adnan Faladžić danas su, s predsjednicom Uprave Razvojne banke FBiH dr. sc. Mersihom Slipičević, potpisali Aneks ugovora o kreditnom zaduženju kojim je osigurano dodatnih 13 milijuna KM za dovršetak radova na izgradnji, obnovi i opremanju triju bolnica u HNŽ-u – Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića i Opće bolnice Konjic. Riječ je o dodatnom zaduženju, uz prethodni kredit za izgradnju, dogradnju i obnovu pobrojanih objekata vrijedan 32 milijuna KM, čime je ukupna investicija Vlade HNŽ-a u ove tri bolnice dosegnula 45 milijuna KM.

Sedam od ukupno 13 milijuna KM iz danas potpisanoga Aneksa izdvojeno je za dovršenje i opremanje nove zgrade Klinike za dječje bolesti (Pedijatrije) SKB-a Mostar, dok će za izgradnju, obnovu i opremanje više odjela Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića ići 4,5, a za dogradnju i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic 1,5 milijuna KM. Otplatno razdoblje je 12 godina.

Na novoj, suvremenoj zgradi mostarske pedijatrije, za koju ravnatelj SKB-a Mostar dr. Ante Kvesić ističe kako joj neće biti ravne u Europi, u tijeku su završni radovi koje financira Vlada HNŽ-a koja je, prvotno, preuzela sve obveze iz kredita Saudijskoga fonda za razvitak, a sada osigurala dodatna sredstva koja su postala neophodna nakon snažnih tržišnih poremećaja do kojih je u međuvremenu došlo.

– Od ukupno 45 milijuna, za novu zgradu Pedijatrije izdvojili smo 26,5 milijuna KM. Snažni poremećaji na tržištu, osobito u građevinskom sektoru, i drastični porasti cijena uopće doveli su do toga da je s ranije osiguranim sredstvima doveden u pitanje završetak započetih projekata. Kako su izgradnja i opremanje Klinike za dječje bolesti te ulaganja u izgradnju i opremanje i drugih dvaju bolnica u Županiji projekti od iznimnoga značaja za sve naše građane, ali i za pacijente susjednih županija koje u zdravstvenoj skrbi gravitiraju Mostaru, nakon razgovora s menadžmentima ovih zdravstvenih ustanova donijeli smo odluku i poduzeli sve potrebne aktivnosti te, evo, današnjim potpisom osigurali dodatnih 13 milijuna KM čime smo stvorili pretpostavke za dovršenje započetih, rekao bih strateških, projekata u cijelosti – komentirao je predsjednik Herceg.

U prigodi nedavnoga obilaska gradilišta Klinike, dr. Kvesić je istaknuo kako će HNŽ svojim najmlađim sugrađanima ponuditi zdravstvenu skrb koja je na razini najrazvijenijih zemalja Europe. Zahvalivši županijskoj vladi na punoj potpori i razumijevanju za ovaj i za niz drugih projekata koji su provedeni ili su u tijeku provedbe u županijskim bolnicama, prvi čovjek SKB-a Mostar poručio je kako je samo zahvaljujući takvomu stavu Vlade ovaj vitalni projekt doveden do kraja, unatoč svim obvezama i odgovornostima koje Vlada ima, kao i izazovima koje su donijele nove globalne okolnosti.

– Stara zgrada Pedijatrije izgrađena je 1964. godine i praktično je najneuvjetniji objekt u sklopu kompleksa SKB-a Mostar. Za razliku od tamošnjih manje od 2000, nova zgrada se prostire na oko 10.000 četvornih metara površine. Maleni će pacijenti ovdje imati najviši mogući standard, a kao čovjeku koji je vidio nebrojeno dječjih bolnica diljem svijeta, vjerujte mi kako ovakvih ima jako malo – izjavio je dr. Kvesić.

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Recept za medenjake koji se tope u ustima

Medenjaci s čokoladom Medenjaci s čokoladom prava su poslastica jer ne...

Cijene voća dostigle su cijenu mesa: Je li zdrava hrana privilegija bogatih?

Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu...

Promovirana knjiga ‘Mala medicina’ autorice dr.Darije Ostojić

U Galeriju kraljice Katarine Kosača sinoć je promovirana knjiga...

HNS pozvao hrvatske navijače u Berlinu na okupljanje. Pogledajte detalje

Hrvatska nogometna reprezentacija iz svoje baze u Neuruppinu stigla...