Porastao broj roditelja koji odbijaju da im djeca prime redovna cjepiva

Vodeći stručnjaci za dječje zdravlje alarmirali su javnost zbog sve manjeg korištenja rutinskih cjepiva za djecu nakon što su novi podaci pokazali da u posljednjih nekoliko godina deseci miliona djece nisu primili cjepiva koje spašavaju živote, navodi AP.

UNICEF je izračunao da oko 67 miliona djece širom svijeta između 2019. i 2021. godine nije primilo rutinska cjepiva, koje mogu zaštititi od potencijalno smrtonosnih bolesti.

Međunarodno tijelo UN-a za zaštitu prava djece priopćilo je da je ukupna podrška cjepivima i dalje “relativno jaka”, ali nekoliko faktora sugerira da bi “prijetnja od odbijanja cijepljenja djece i dalje mogla rasti”.

Ti faktori uključuju neizvjesnost u vezi s odgovorom na pandemiju, sve veći pristup pogrešnim informacijama, sve manje povjerenja u stručnost i političku polarizaciju, navodi se u novom izvještaju UNICEF-a.

– Na vrhuncu pandemije stručnjaci su brzo razvili cjepiva koja su spasila brojne živote. No unatoč ovom povijesnom postignuću, strah i dezinformacije o svim vrstama cjepiva kružili su jednako kao i sam virus – izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

Dodala je da ne smiju dopustiti da povjerenje u rutinsku imunizaciju postane još jedna žrtva pandemije, “inače bi sljedeći val smrti mogao pokositi djecu s ospicama, difterijom ili drugim bolestima koje se mogu spriječiti.”

UNICEF poručuje da se hitno treba riješiti problem djece koja su propustila cijepljenje kako bi se “spriječilo izbijanje smrtonosnih bolesti”.

Izvor:ProTv

Hercegovka.net

Odgovori