Policija izdala važnu uputu za osobne i putovnice

07.04.2016., Zagreb - Osobna iskaznica. "nPhoto: Davor Puklavec/PIXSELL

Tko ne želi stajati u čekaonici u policiji, to može izbjeći na dva načina.

Komu je istekla osobna iskaznica, neka je produlji što prije. Iz Ministarstva unutarnjih poslova pozivaju građane da izbjegnu gužve na šalterima u policijskim upravama. Veliko zanimanje za izradu novih dokumenata očekuje se nakon proglašenja kraja epidemije tijekom koje su se istekli dokumenti smatrali valjanima, javlja HRT.

Više od 220 tisuća ljudi u svojim rukama ima osobne iskaznice koje više ne vrijede. Nevaljanih putovnica više je od 400 tisuća. Dok traje epidemija, takvi se dokumenti priznaju, ali kada se proglasi njezin prestanak, građani će dobiti još 30 dana za izradu novih isprava.

Na području grada Zagreba više je od 60 tisuća isteklih osobnih iskaznica, a putovnica dvostruko više.

– Ovo je dobar trenutak da građani krenu s izradom svojih osobnih dokumenata, ne čekajući datum kada će biti proglašen prestanak epidemije. Zašto ne krenuti već danas i izbjeći sve te gužve koje zaista, svjesni brojki – očekujemo, poručila je voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Policijske uprave zagrebačke Marija Goatti.

Tko ne želi stajati u čekaonici u policiji, to može izbjeći na dva načina. Prvo, putem elektroničkog redomata, svatko može rezervirati svoj datum i vrijeme kada će doći na šalter. A drugi način je, ako ste već došli ovdje i uzeli broj, putem također elektroničkog redomata, možete pratiti kako vaš broj napreduje.

Aktivacija elektroničkih osobnih iskaznica

Iz policije savjetuju i aktivaciju elektroničkih osobnih iskaznica s pomoću kojih je lakše zatražiti izradu ostalih dokumenata.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji isteklo je više od 33 tisuće osobnih iskaznica. Čak se i s takvim iskaznicama putovalo, jer su susjedne države bile obaviještene da se one smatraju važećima, kazala je načelnica Sektora za imigracije, državljanstva i upravne poslove Policijske uprave splitsko-dalmatinske Diana Jakšić.

U Splitu očekuju veći interes za izradu novih dokumenata nakon poziva Ministarstva unutarnjih poslova, dok se i dalje čeka kraj epidemije.

Izvor: HRT.

Hercegovka.net

Odgovori