Pokretljivost zglobova – kako zglobove učiniti pokretljivima

Pokretljivost zglobova u ljudskom tijelu

Najčešće čitamo i slušamo da pokretljivost zglobova djeluje smanjeno sa godinama, to i jest točno u velikoj većini slučajeva. No, da li je to baš uvijek tako i zašto se pokretljivost zglobova smanjuje i u ranim dvadesetima, tridesetima ovisi o više uzroka i faktora koji mogu utjecati na to. Hrskavica je vrlo važan dio svakog zgloba i ona se troši pojačanim tjelesnim aktivnostima, starenjem, ozljedama, bolestima, genetskim nasljednim faktorima.

Ukoliko se osoba bavi aktivno sportom i postiže velike fizičke napore svakako da će zglobovi biti pod povećanim opterećenjem većim nego kod osobe koja se samo rekreativno bavi tjelesnim aktivnostima. Svakako radnik koji radi teške fizičke poslove naročito u tvornicama gdje su uvijek isti pokreti, će imati više problema sa zglobovima nego netko tko radi u nekom uredu i cijele dane boravi na sastancima.

Nasljedne degenerativne bolesti mogu biti uzrok trošenja hrskavice i bolesti zglobova koje se prenose unutar obitelji s generacije na generaciju. Hrskavica je potpora svakom zglobu i ako je ona istrošena ili uništena može doći do potpune nepokretnosti zgloba, a time i nepokretnosti tijela.

Pokretljivost zglobova prvi problemi

Prvi problemi koji nastaju kada je u pitanju pokretljivost zglobova su svakako bolovi. Osoba će osjetiti bolove koji mogu biti akutni, ali i kronični oni koji traju u kontinuitetu i nisu oštre boli. To je prvi znak da sa vašim zglobovima nešto nije u redu. Ako se aktivno bavite sportom određeni zglobovi koji su pod najvećim opterećenjem će najviše stradavati. Na primjer dobro je svima poznat teniski lakat kod kojeg dolazi do oštećenja zgloba u laktu jer se pokret ruke i jačina udarca reketom koncentrira upravo u zglobu lakta. Skijašima će biti problematično koljeno, ali i u drugim sportovima gdje noge imaju glavnu funkciju, dakle nogomet, košarka, rukomet, odbojka i drugi slični sportovi.

Oštećenja zglobova dolaze zbog oštećenja i istrošenosti hrskavice, a kada osjetite škljocanje u zglobu kao prvi simptom koji će se možda pojaviti i prije bolova obratite se liječniku na vrijeme kako biste spriječili daljnje trošenje i uništavanje i hrskavice i zgloba. Možda će to značiti da ćete neko vrijeme morati mirovati i odreći se sportskih aktivnosti, no u cilju brzog oporavka i izbjegavanja da pokretljivost zglobova ne bude ozbiljno ugrožena to je mala cijena koju ćete žrtvovati.

Pokretljivost zglobova u procesu starenja

U procesu starenja koje zapravo za počinje u četrdesetima dolazi do smanjivanja razine hijaluronske kiseline i drugih elemenata u tkivu hrskavice. Hrskavica je zapravo vrlo tanka a ipak može podnijeti vrlo velika opterećenja, no ukoliko velika opterećenja traju dugo vremena naravno da će se hrskavica vremenom i intenzitetom trošenja, istrošiti.

Pod opterećenjima ne smatramo samo bavljenjem sportskim aktivnostima, već su opterećenja i prekomjerne tjelesne težine koje masom opterećuju sve zglobove i kosti u tijelu. Pokretljivost zglobova dolazi u pitanje kada se hrskavice i zglobovi unište, a time se dovodi u pitanje i pokretljivost cijelog tijela jer krvožilni sustav je jedinstven kroz cijelo tijelo i kada krv ne može kolati jednim dijelom tijela normalno kolanje krvi je upitno za cijeli organizam.

Pokretljivost zglobova u procesu starenja može biti upitno i zbog raznih bolesti koje uzorkuju pojačano trošenje zglobova, te razne izrasline koje će uzrokovati bolove i oticanja, pa je potrebno utvrditi uzroke tih izraslina kako bi se pristupilo pravilnom liječenju.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori