Počelo mjerenje kvalitete zraka u dječijim vrtićima ŽZH

Date:

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u sljedeća dva mjeseca, na području FBiH mjerit će kvalitetu zraka zatvorenog prostora u osam vrtića na području Sarajevske, Tuzlanske i Županije Zapadnohercegovačke.

Aktivnost je započeta u utorak i srijedu u vrtićima u Ljubuškom i Grudama, u okviru projekta koji Zavod za javno zdravstvo FBiH realizira u suradnji sa UNICEF-om BiH.

Cilj je stjecanje uvida u kvalitetu zraka zatvorenog prostora u odabranim vrtićima, a služit će kao osnova za donošenje i provođenje relevantnih preventivnih mjera i podizanje razine znanja nastavnog osoblja, roditelja i djece, kao i šire vrtićke zajednice, o značaju čistog zraka u prevenciji respiratornih oboljenja.

Počela važna edukacija u dječjim vrtićima u ŽZH

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, visoka razina zagađenosti zraka višestruko ugrožava zdravlje ljudi. Posebnu opasnost može predstavljati kontaminiranost zraka u zatvorenim prostorima, gdje se provodi većina vremena i gdje zagađenost može biti znatno veća od vanjske. Na negativne utjecaje posebno su osjetljiva djeca, koja zbog zagađenosti zraka zatvorenog prostora mogu oboljeti od niza respiratornih bolesti.

Posjeta Dječjem vrtiću u Grudama bila je prilika i za promociju konzumacije cjelovitih žitarica, na Dan cjelovitih žitarica.

Voditeljica Odjela za higijenu i zdravstvenu ekologiju Službe za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Aida Filipović Hadžiomeragić kaže da su na taj način promociju zdravih stilova življenja inkorporirali u predškolske odgojno-obrazovne ustanove, što je i dio njihovog strateškog djelovanja, jer su svjesni da treba krenuti od najranijeg uzrasta radi zdravlja u kasnijim fazama života.

Ljubuški subvencionira četiri privatna vrtića

Nada se da će, uz potporu UNICEF-a i u suradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja i znanosti kao i Federalnim ministarstvom zdravstva, nastaviti aktivnosti na promociji implementacije standarda i normativa ishrane u odgojno-obrazovnim institucijama koje rade od 2014. godine. U tom kontekstu, planiraju obilazak odgojno-obrazovnih ustanova na području Federacije BiH, u sljedeće tri godine.

Smatramo da ćemo omogućiti da oni samoodrživo nastave širiti akreditacijsku shemu vrtića odnosno škola prijatelja zdrave ishrane te da će se na taj način obuhvatiti sve odgojno-obrazovne ustanove (predškolske i školske) na području Federacije BiH, kazala je u informaciji za Fenu.

Željka Penava, v.d. ravnateljice Dječjeg vrtića Grude ističe da je važna zdrava ishrana djece još od ranog uzrasta, a posjete ove vrste iskorak su u radu tog vrtića. Potrudit će se sve to primijeniti i u radu kuhinje u njihovom vrtiću, prenose iz Dječjeg vrtića Ljubuški

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju...

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...