Plin, briketi ili peleti – čime je najbolje grijati se ove zime? Proizvođači ističu: “Onaj tko nema tu mogućnost, plaćat će dosta visoku cijenu”

Smanjenje PDV-a na ogrjevno drvo, sječku, brikete, energiju iz toplinskih stanica i pelete s 25 na 5 posto, koje bi sredinom rujna trebao potvrditi Sabor – stiže prekasno za većinu potrošača.

Dok su mnogi ogrjev za zimu već nabavili, proizvođači ističu da su troškovi proizvodnje toliko porasli da se cijena ne može smanjiti ni s manjim porezom. Reporter Dnevnika Nove TV Novinar Marko Balen istražio je tko će proći najjeftinije.

Godine 2020. cijena vreće peleta kvalitete A1 od 15 kilograma bila je 25 kuna, prošle godine 35, a ove od 60 na više. Razlog je poskupljenje – svega.

“Prije pet godina, ako se dobro sjećam, peleti su bili ispod jedne kune, a evo za lanjsku sezonu grijanja su bili oko kunu i 80. Za ovu sezonu grijanja će biti i do 4 kune tako da očekujemo povećanje grijanja i do 100 posto u odnosu na prošlu sezonu”, rekao je Marko Perković iz Fužina.

Tvrtkama koje ih proizvode troškovi su se ozbiljno povećali. “Sve je skuplje – od drvne sirovine, koju u našem slučaju do 70 posto uvozimo iz Italije, Slovenije i Austrije, do električne energije koja nam je od početka ove godine porasla za 50 posto, isto kao repromaterijal, rezervni dijelovi i gorivo”, rekao je Goran Petranović, financijski direktor tvrtke za proizvodnju peleta.

Mnogi su prije nekoliko godina – što zbog ekoloških, što zbog financijskih razloga, prešli na grijanje na pelete. Međutim, oni snalažljiviji ostavili su ipak kotlove na drva, pa će ove godine proći jeftinije.

“Ove sezone grijanja će se sigurno drva koristiti puno više nego peleti, a onaj tko nema tu mogućnost će nažalost plaćati dosta visoku cijenu za grijanje”, dodao je Pereković.

Međutim, poskupila su i ogrjevna drva. “Cijena je sada 450 kuna, što je već relativno skupo, a bojim se da će biti i veća”, rekao je trgovac ogrjevnim drvom Ognjen Stepić.

U Hrvatskoj se na godinu proizvede 500 tisuća tona peleta. 90 posto ih se izvozi. “Mi ćemo ove godine 20 posto svoje proizvodnje usmjeriti na domaće tržište”, dodao je Petranović.

Ova drvna industrija koja proizvodi sirovinu za pelete već duže vrijeme pokušava biti energetski neovisna. “Sada kad smo vidjeli da električna energija naglo poskupljuje, odlučili smo se za investiciju u dodatnih 0.5 megawatta solarne elektrane, tako da ćemo ukupno imati 1 megawatt solarne elektrane”, rekao je Marko Mihelčić, član uprave tvrtke.

Ove godine grijanje će biti luksuz. Jer za što god se odlučili, od plina i električne energije, do drva i peleta – sve je drastično poskupjelo

Izvor:DNEVNIK.hr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)