Piramida zdrave prehrane

Piramida zdrave prehrane, pravilna prehrana

Piramida zdrave prehrane je grafički prikaz piramide koja obuhvaća pravilnu prehranu, tj. obuhvaća sve vrste namirnica. U piramidi su prisutne namirnice biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla i svojom raspodjelom u piramidi nam prikazuju koje namirnice bi trebali jesti i u kojoj količini kako bi stekli naviku konzumacije raznovrsne prehrane. Piramida zdrave prehrane je prikaz raznovrsne prehrane koja nam može pomoći da pružimo svojem tijelu sve hranjive tvari. U današnjem svijetu kada svi ubrzano živimo, mnogi od nas nemaju stvorenu naviku od više obroka na dan, a kamoli više zdravih obroka na dan. Piramida zdrave ili pravilne prehrane kako ju još mnogi nazivaju je savršeni grafički prikaz kako kombinirati razne namirnice u obroke na zdrav i lagan način. Mnoge današnje zdrave dijete upravo crpe svoj izvor kako složiti kvalitetni i zdrav obrok iz piramide prehrane. Pravilna prehrana je itekako bitna za pravilno funkcioniranje našeg organizma, a upravo pravilnu prehranu kao najbitnije gorivo za naše tijelo najčešće ignoriramo.

Piramida zdrave prehrane, kako izgleda piramida pravilne prehrane

Piramida se mijenjala kroz rast i razvoj prehrane, što znači da današnja piramida zdrave prehrane je drugačija nego kada je prvi puta napravljena. Današnja piramida zdrave prehrane uključuje dnevnu tjelesnu aktivnost kao i ispijanje do 6 čaša vode dnevno. Uključena su fermentirana pića u umjerenu konzumaciju kod piramide za odrasle. Osnovna piramida prehrane se sastoji od 4 kata, prvi kat koji možemo definirati kao donji sastoji se od žitarica i proizvoda od žitarica. Drugi kat se sastoji od povrća i voća, treći kat se sastoji od bjelančevina poput mesa, mliječnih proizvoda, riba i jaja. Četvrti kat se sastoji od masti i ne tako zdravih namirnica. Kako bi izgledao unos nabrojanih namirnica? Žitarice u svim oblicima su ograničene na 6 porcija dnevno, što znači da ih možete kombinirati u svaki obrok. Voće i povrće možete konzumirati do 5 puta dnevno, bitno je naglasiti svježe voće i povrće.Bjelančevine poput mesa, mliječnih proizvoda su u mnogim modernijim piramidama danas odvojene, što znači da se preporučuje konzumacija do 3 porcije dnevno mliječnih proizvoda a meso do dvije porcije dnevno. Zadnja skupina masti se odnosi na ulje, šećer i masti, njihov preporučeni unos je minimalan, tj. savjetuje se da se zamjene sa zdravim masnoćama.

Sam naziv pravilna prehrana opisuje kako nam može pomoći u pravilnom funkcioniranju našeg organizma. Piramida zdrave prehrane je napravljena s ciljem kako bi se smanjio rizik kroničnih bolesti, i kako bi prvenstveno opskrbili naše tijelo nutrijentima u pravom omjeru i pravoj količini. Piramida zdrave prehrane prikazuje uravnotežu obroka na dnevnoj bazi. Tako bi žitarice trebale biti prisutne u gotovo svakom našem obroku, voće i povrće bi trebali konzumirati najmanje 3 puta na dan, dok mliječni proizvodi moraju biti uključeni u dva do tri obroka, a meso najviše u dva. Namirnice sa svrha piramide koje čine namirnice bogate mastima i šećerom je potrebno ograničiti. Ukratko, optimalno je podijeliti dnevni unos hrane na 5 obroka dnevno, a najmanje na 3. Kombiniranjem namirnica u svakom obroku doprinijeti će vašem zdravlju. Uz navedenu prehranu također je bitno naglasiti i bavljenje tjelesnom aktivnošću minimalno 3 puta tjedno. Pravilna i zdrava prehrana kao i prilagođena tjelesna aktivnost mogu vam pomoći ne samo da skinete višak kilograma, već vam općenito mogu pomoći da se osjećate bolje u vlastitom tijelu.

Izvor:arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori