Pet sela i zaseoka dobilo vodu, skoro cijeli Kočerin pokriven vodovodnom mrežom

Date:

Do sada je području MZ Kočerin i dijela MZ Privalj kod Širokoga Brijega izgrađeno preko 60 kilometara primarnog i sekundarnog cjevovoda vodovodne mreže.

Nositelj projekta je Udruga za pokretanje izgradnje vodovoda Kočerin.

Osim toga, izgrađene su tri crpne stanice s pratećim objektom: B1 i B2 Kočerin (dubina bušotina 210 metara) i crpna stanica Pripolje – Police.

Uz to, prije više od desetljeća izgrađena je vodosprema Budim zapremine 500 kubnih metara kao i vodosprema Gornji Mamići kapaciteta 250 kubnih metara kao i vodosprema Kočerin 1 u koju je Udruga u protekloj godini instalirala sustav za kloriranje i dezinfekciju vode koji se priprema za puštanje u rad.

Posljednja sela i zaseoci koja su dobila priključke su Martinovića DolacKolobarića DolacPoliceIvankovića Dolac (gospodarska zona) i Potkraj – Ivanković kao i u suradnji s MZ Privalj priključke za vodu dobilo je i oko 80 kuća na području Privalja.

Ukupan broj završenih priključaka koji koriste vodu u posljednje tri godine iznosi otprilike 345 domaćinstava, a još njih 115 već je spremno za priključene na mrežu.

Vrijedi izdvojiti da u posljednje tri godine nije bilo niti jedne redukcije vode. Cijena kubnog metra pitke vode iznosi 1 KM + PDV.

Ako potrošač u jednom mjesecu potroši više od 100 kubnih metara vode, svaki sljedeći potrošeni kubik u tom mjesecu plaća po cijeni od 2 KM + PDV. U sljedećem mjesecu cijena ponovno iznosi 1 KM + PDV sve dok potrošnja ne pređe količinu od 100 kubika.

Svako domaćinstvo za priključak je moralo izdvojiti 2.400 KM s PDV-om.

Od kada postoji Udruga, do sada je u vodovod uloženo preko tri milijuna KM. Izgradnju vodovoda uglavnom su financirali sam mještani, dok su dijelom financijski potpomogli Vlada Federacije BiH, Fond za zaštitu okoliša FBiH, Vlada Županije Zapadohercegovačke kao i Grad Široki Brijeg.

U početku izgradnje vodovoda po projektnoj dokumentaciji, donijeli smo odluke da svi šahtovi s vodomjerima, gdje postoje tehnički uvjeti, budu izvan privatnog posjeda odnosno na javnoj cesti zbog eventualne zloupotrebe vodovodne mreže, ističe za portal Jabuka.tv predsjednik Udruge za pokretanje izgradnje vodovoda Kočerin Josip Kožul.

Za kraj naglašavaju da u su u proteklim godinama imali jako dobro suradnju s Vladom ŽZH i Gradom Širokim Brijegom koji su u protekloj godini potpomogli bržem završetku radova, kao i s mjesnim zajednicama Kočerin i Privalj.

Ovim putem najviše zahvaljujemo našim sumještanima koji su prepoznali ovu dobru priču i vratili povjerenje u ovaj projekt koji je trajao predugo godina sve do sada kada smo završili 80 posto svih planiranih radova. U konačnici će svih cca 650 domaćinstava imati priključak za vodu. Također, zahvaljujemo našim istaknutim sumještanima dr. Anti Kvesiću kao i svima ostalima te našim gospodarstvenici koji su pomogli da se ovaj projekt privede kraju, zaključuje Kožul dodavši da je projekt vodovoda značajan za poboljšanje uvjeta i kvalitete života na selu koje je prije rata bilo općina.

Preostalo je da priključke za vodu dobiju još Ivankovića Dolac (selo)PodvranićMalaBudim i Garišta. Zbog geografskog položaja ovih mjesta, potrebna je izgradnja novih crpnih stanica što iziskuje veća financijska sredstva te Udruga očekuje pomoć od federalne, županijske i gradske vlasti.

Od ukupno 14 sela i zaseoka na području MZ Kočerin, do sada je vodu dobilo njih devet te se privodi kraju priča o izgradnji vodovoda u Kočerinu koja je započeta još 1986. godine.

Izvor: www.jabuka.tv

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Što je franšiza

Franšiza – definicija Franšiza je poslovni model u kojem vlasnik...

Završio 4. Ljubuški Outdoor Festival: Bio je najveći i najuspješniji do sada

Četvrti po redu Ljubuški Outdoor Festival završen je u...

Kolač sedmo nebo – ukusan i jednostavan

Sitni kolač s orasima, kokosom i čokoladom. Sedmo nebo je kolač...

Oldtimeri prodefilirali Zapadnohercegovačkom županijom

U nedjelju, 26. svibnja, ljubitelji oldtimera imali su priliku...