Perete li ručnik poslije tuširanja ili ga sušite i opet koristite? Niste ni svijesni što se može dogoditi

Date:

Ručnik i osnovna higijena

Razumljivo je da ćemo pretpostaviti da su naši ručnici čisti jer ih koristimo za sušenje svježe opranog tijela. No, dermatolozi ne dijele navedeno mišljenje. Ručnik je esencijalni dio svake kupaone. Mnogi od nas imaju posebne ručnike za ruke, tijelo, i lice, što znači da smo svjesni naše higijene. Ručnike koristimo kako bi obrisali oprani dio određenog tijela, što znači da automatski pretpostavljamo da je sve čisto. Naša koža nikada nije u potpunosti bez mikroorganizama, što znači da ti mikroorganizmi često završe na našim ručnicima.

Mikrobiolozi i dermatolozi tvrde kako ručnike možemo koristiti više dana za redom, no važan je način kako ih sušimo i održavamo. Prije nego skrenemo pažnju na pravilno sušenje ručnika, važno je dotaknuti se teme što se sve nalazi na našim ručnicima? Ručnik će često pobrati sve bakterije, viruse i gljivice koje imamo na površini kože.

I dok navedeno zvuči pomalo odbojno i alarmantno, riječ je o sasvim normalnoj stvari. Svi naši mikroorganizmi koji su sačinjeni od mikrobioma su dio naše kože, i njihova uloga je da nas štite od raznih patogena. Svaki put kada se obrišemo ručnikom, navedene mikrobe prenosimo na tkaninu ručnika, kao i vlagu i mrtve stanice naše kože. Vlažni ručnici su plodno tlo za razvoj gljivica i bakterija, što znači da bi se oni nakon uporabe morali redovito sušiti prije ponovne upotrebe.

Kako pravilno sušiti ručnik?

Stručnjaci nas upozoravaju da ručnik možemo koristiti dva do tri puta prije nego ga bacimo za pranje, ali uz uvjet da se oni pravilno osuše. Kako pravilno osušiti ručnike? Nakon korištenja potrebno je ručnik objesiti na terasu ili staviti na radijator kako bi se u potpunosti osušio prije ponovne upotrebe. Postavlja se pitanje zašto je bitno sušiti ručnike? Većina nas suši ručnike kako bi ih mogli ponovno koristiti i kako bi nam bilo ugodnije, ali prava tajna sušenja je itekako zanimljiva. Naime, ako ručnike ostavimo vlažnima time dajemo bakterijama prostor i mogućnost za njihovo razvijanje.

Nakon upotrebe vlažnog ručnika riskiramo širenje bakterija po našem tijelu, što može dovesti do zaraze folikule dlake tj. Folikulitisa. U slučaju da koristite vlažne ručnike za vaše lice, tada riskirate nastanak bubuljica i raznih reakcija. Stručnjaci nas upozoravaju da vlažni ručnici također mogu prenijeti osipe, lišajeve, i gljivice s jednog područja našeg tijela na drugi. Naravno, važno je skrenuti pažnju da je zaraza moguća ali ne znači da će se dogoditi. Savjet je da nakon svakog trećeg tuširanja promijenite svoje ručnike i da ih ne dijelite s nikim. Isto vrijedi i za ručnike koji su za lice i ruke.

Koliko često mijenjati ručnik i kako ga pravilno održavati?

Dermatolozi savjetuju da se ručnici mijenjaju svaki treći dan, no uz pravilno sušenje (osobito na svježem zraku) oni se mogu koristiti i dulje. U slučaju da ste izgubili pojam o tome koliko koristite određeni ručnik, njegov miris će vas upozoriti da je prošlo već neko vrijeme od njegove promjene. Kako izgleda pravilno održavanje ručnika? Nema boljeg osjećaja od zagrljaja mekanog ručnika nakon tuširanja. Ako pogledate bilo koju etiketu o održavanju, primijetit ćete da se oni peru na temperaturi od 40 stupnjeva.

Navedena temperatura je dovoljna za uklanjanje bakterija i ostavlja ručnike mekane. Važno je naglasiti da bi se trebali prati odvojeno, a ne s drugom odjećom koja potencijalno može uništiti njihovu mekoću. Stručnjaci savjetuju kako bi se ručnici trebali prati na 60 stupnjeva ukoliko u potpunosti želimo ukloniti sve bakterije. Ručnik bi se nakon pranja trebao dobro protresti i objesiti da se osuše. I dok su sušilice rublja dosta česte u našim domaćinstvima, poželjno je izbjegavati sušenje ručnika suhim zrakom kako oni ne bi postali grubi i tvrdi.

Izvor:Arz.hr

Share post:

More like this
Related

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju...

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...