Pčelari u federaciji BiH očekuju dobar prinos meda

Date:

Nakon relativno dobre prošle godine, pčelari u FBiH očekuju da bi 2023. mogla biti i bolja ako je suditi po zimi koja nije bila jako hladna i s previše snježnih oborina, pa su i gubici u pčelinjim zajednicama bili relativno mali, kažu u Savezu pčelara FBiH. Prema riječima Seje Delje, predsjednika Saveza, travanj je karakterističan po voćnoj ispaši, koja predstavlja uvod u glavnu pčelinju ispašu – bagrem. O ovom mjesecu, kako dodaje Faktorov sugovornik, ovisi hoće li ove godine biti meda ili ne.
– Najvažniji posao pčelara u travnju je uraditi sve poslove kako bi omogućio da pčelinja društva što snažnija i jača uđu u bagremovu ispašu – objašnjava Deljo. Dodaje da i početak proljeća ide na ruku pčelarima. – Rekao bih da je sezona u dobrom zamahu. Na području FBiH registrirano je oko 220.000 košnica, što je uz 350.000 košnica s područja entiteta RS respektabilan pčelinji fond koji – kaže Deljo – treba uvažavati i dalje razvijati.
– Lani su pčelari u FBiH proizveli oko 2000 tona meda, što iznosi oko 40 milijuna KM. To je malo jer BiH ima sve predispozicije da pčelarstvo postane jedna od najunosnijih poljoprivrednih grana ako uzmemo u obzir kvalitetu meda koji proizvedu pčelari. Nažalost, mi godišnje na razne načine i uvezemo oko 2000 tona meda, uglavnom sumnjive kvalitete – ističe Deljo za Faktor.

Kako bi se smanjio uvoz i ojačala proizvodnja kvalitetnog meda u BiH, potrebno je, prema njegovim riječima, više ulagati u ovu poljoprivrednu granu.
– Kada sam došao na mjesto predsjednika Saveza, nije bilo nikakvih poticaja. To više nije tako. Prošle godine visina poticaja na razini FBiH iznosila je 10 KM po košnici i izdvojena su oko dva milijuna KM. Ove godine projekcije su da se poticaji povećaju na 12 KM, a pritom proračun za poljoprivredu viši je za 60 posto. Zato smo odlučili ne pristajati na manje od 15 KM. Očekujemo pregovore, vidjet ćemo što će biti – navodi Deljo.

Izvor:ProTv

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Razlika cyberbullying i klasični bullying

Defincija cyberbullying Cyberbullying odnosi se na uporabu digitalnih tehnologija za zastrašivanje,...

Jedna kap ove tečnosti spasit će cijelu baštu od truljenja

Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava široko polje...

Obavijest za umirovljenike koji čekove podižu preko banke

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje objavio je...

Blagoslov motora i motorista na Blidinju

U nedjelju, 2. lipnja 2024. godine, u idiličnom okruženju...