Pad cijena goriva

Date:

“Došlo je do pada cijena u prosjeku od 0,10 do 0,15 KM, a na nekim crpkama i do 0,30 KM, tako da imamo ctrpke na kojima je ispod tri KM, u Bijeljini je i 2,89 KM po litru”, kazao je Trišić.

Došlo je do pada cijena u prosjeku od 0,10 do 0,15 KM, a na nekim crpkama i do 0,30 KM, tako da imamo ctrpke na kojima je ispod tri KM, u Bijeljini je i 2,89 KM po litru”, kazao je Trišić.

Čim je kod dobavljača došlo do nižih cijena, i mi smo spustili naše cijene, ali što će se događati dalje, teško je prognozirati”, kazao je Bajić. 

Kako je pojasnio Almir Bećarević, stručnjak za energetiku, ono što nije realno jeste da su cijene naftnih derivata toliko razlikuju na benzinskim crpkama. 

Razlika je veća od 60 feninga od jedne do druge crpke. Veletrgovaca u BiH nema mnogo, a cijelo tržište BiH pokrivaju tri veletrgovca. Nešto tu ima nelogično”, kazao je Bećarević. 

Ističe da u ovom trenutku cijena goriva ne bi trebalo da prelazi tri KM po litru. 

“Trebalo bi da realan prosjek cijena bude između 2,8 i 2,9 KM”, kazao je Bećarević. 

Iz “Krajina petrola” iz Banja Luke kazali su kako je jučer na njihovim crpkama došlo do pada cijene goriva. 

“Dobili smo nove cjenovnike, pa će tako dizel, umjesto sadašnjih 3,18 KM, iznositi 3,08 KM po litru”, ističu sa ove crpke i dodaju da će doći i do nižih cijena benzina, pa će tako ona iznositi 2,94 KM, umjesto dosadašnjih 3,08 KM. 

Sa “Nestro petrol” crpke u Banja Luci rekli su da je cijena litra dizela 3,03 KM, dok je cijena benzina 3,09 KM. 

“Imamo najave da će od danas ili sutra doći do nižih cijena i na našim crpkama ”, ističu iz “Nestro petrola”. Cijene goriva na benzinskim crpkama u FBiH se mijenjaju iz dana u dana, pa su tako od jučer na nekoliko benzinskih crpki niže za pet feninga po litru. S jedne crpke u Sarajevu kazali su da je došlo do pada cijena goriva u prosjeku za pet feninga, pa tako dizel iznosi 3,31 KM, dok cijena benzina iznosi 2,96 KM po litru.  

Izvor/Desk 

Share post:

More like this
Related

Sjajan trik za brži razvoj ruža

Ruže su, složit će se svi, zvijezde svakoga vrta,...

Zalijevanje paradajza nakon sadnje: Ključni koraci za uspješan uzgoj

U procesu uzgoja paradajza, jedan od ključnih elemenata je...

Koštro predstavila ‘Plamteće lahore’ mostarskoj publici

Zbirka poezije Miljenke Koštro "Plamteći lahori" predstavljena je u...

Jutarnja molitva petkom

Jutarnje molitve petkom dat će vam snagu za kraj radnog...