Ovo vam zaboravljaju reći majstori prilikom ugradnje PVC prozora, zato vam je u kući hladno

Ovo vam majstori zaboravljaju reći kod ugradnje PVC prozora

U današnje vrijeme većina novih stanova ima PVC prozore, dok su drveni prozori i stolarija relikt prošlosti. PVC se ne koristi bez razloga, naime dokazano je da vam ovaj materijal bolje zadržava temperaturu stana jer je bolji izolator, a isto tako je i bolji zvučni izolator. Ako uzmemo u obzir i estetsku komponentu, radi se o veoma vrijednom izumu. Ipak, i kod novih modernih izuma zna doći do problema. Naime, ljudi se znaju žaliti da im takva nova stolarija i prozori odjednom propuštaju toplinu i hladnoću. Tu pojavu nije uzorkovao sam materijal koji je “odjednom” prestao biti učinkovit. Upravo suprotno, riječ je o mehanizmu za otvaranje vrata koji je metalan. Naime, to vam majstori često zaborave napomenuti, ali takve ručice i metalni dijelovi prozora trebaju se redovito podmazivati jer će u suprotnom nastupiti njihovo uništavanje, a samim time će popustiti i cjelokupna toplinska izolacija prozora. Kako riješiti problem saznajte u idućem poglavlju.

PVC stolarija vam propušta toplinu ili hladnoću? Evo u čemu je problem

U prethodnom poglavlju smo opisali jednu učestalu grešku koju vam majstori zaboravljaju napomenuti a vodi do toga da vam je u sobi stalno hladno po zimi, tj. da vanjska temperatura ulazi u stan i da je time narušena toplinska izolacija. Iako ste tek postavili novu PVC stolariju i jako ste ponosni na to jer lijepo izgleda i prijatelji vam se dive, ako ne poduzmete određene korake toplinska izolacija po kojoj je takva stolarija poznata će ne narušiti. Sam materijal kao takav tokom vremena ne gubi svoja svojstva toplinskog izolatora. Riječ je naime o nečemu drugom. Mehanizmi koji služe za zatvaranje prozora, od ručice do unutarnjeg mehanizma na rubu prozora, takvi metalni mehanizmi traže stalno podmazivanje, jer u suprotnom zbog stalnog otvaranja i zatvaranja prozora može doći do postepenog oštećenja što posljedično vodi do toga da je toplinska izolacija narušena. PVC stolarija stoga zahtijeva brigu u vidu podmazivanja metalnih mehanizama svakih nekoliko mjeseci.

Ovo napravite ako osjetite da vam PVC stolarija više nije dobar toplinski izolator

U prethodnom smo poglavlju opisali zašto može doći do narušavanja svojstava toplinskog izolatora kod PVC stolarije. Budući da nikome nije u interesu da mu nova, ni malo jeftina stolarija ne ispunjava svrhu, u nastavku ćemo vam objasniti kako riješiti problem. Ako je mehanizam ručice i drugi metalni dijelovi prozora su oštećeni, potrebna je njihova zamjena jer u suprotnom neće služiti svrsi i toplina ili hladnoća će vam i dalje ulaziti ili izlaziti iz stana. Ipak, kao i u medicini, i u ovom području je ključna prevencija. Cilj je da uopće ne dođe do oštećenja metalnih dijelova PVC stolarije stoga je potrebna redovita briga i podmazivanje metalnih dijelova. Podmazat ih možete sa za to predviđenim uljem ali ako ga nema, privremeno će poslužiti i obično kuhinjsko suncokretovo ulje. Osnovni cilj je spriječiti trenje metalnih dijelova jedno o drugo kako bi se očuvao metalni mehanizam prozora i tako dugovječnost njegovih svojstava kao toplinskog izolatora.

Izvor:Arz.hr

Odgovori