Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

Date:

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju prehranu, izbjegavajući prerađeni šećer i slatkiše. No, postoji jedan bijeli “otrov” kojeg svakodnevno konzumiramo, misleći da je zdrav, a zapravo može biti puno štetniji za naše zdravlje. Riječ je o rafiniranom bijelom brašnu, piše arz.hr

Zašto je bijelo brašno problematično?

Bijelo brašno nastaje procesom rafiniranja, tijekom kojeg se uklanjaju mekinje i klice pšenice, ostavljajući samo škrobni endosperm. Iako ovaj proces produžuje rok trajanja brašna i čini ga finijim za pečenje, također uklanja većinu hranjivih tvari, uključujući vlakna, vitamine i minerale.

Evo nekoliko razloga zašto je bijelo brašno tri puta gore od slatkiša:

1. Visok glikemijski indeks

Bijelo brašno ima visok glikemijski indeks (GI), što znači da se brzo pretvara u glukozu u krvi. Ovo uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi, što može dovesti do insulinske rezistencije, pretilosti i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2. Slatkiši također imaju visok GI, ali često sadržavaju i masti koje usporavaju apsorpciju šećera.

2. Nedostatak vlakana

Za razliku od integralnog brašna, bijelo brašno gotovo da ne sadrži vlakna. Vlakna su ključna za zdravu probavu, regulaciju šećera u krvi i osjećaj sitosti. Bez vlakana, bijelo brašno može uzrokovati probavne smetnje, konstipaciju i povećan apetit, što često vodi prejedanju.

3. Manjak hranjivih tvari

Tijekom rafiniranja, bijelo brašno gubi značajan dio svojih hranjivih tvari. To znači da proizvodi od bijelog brašna, poput bijelog kruha i tjestenine, nemaju gotovo nikakvu prehrambenu vrijednost osim kalorija. Na taj način, iako možda unosimo puno kalorija, našem tijelu nedostaju esencijalni vitamini i minerali.

Što možemo učiniti?

Srećom, postoje alternative bijelom brašnu koje su nutritivno bogatije i manje štetne za naše zdravlje. Evo nekoliko prijedloga:

1. Integralno brašno
Integralno pšenično brašno sadrži sve dijelove zrna, uključujući mekinje i klice, što znači da zadržava više vlakana i hranjivih tvari. Iako je tekstura nešto grublja, integralno brašno je puno zdravija opcija.

2. Brašno od badema ili kokosa

Ove vrste brašna su niskog GI-a i bogate zdravim mastima i proteinima. Odličan su izbor za osobe koje prate niskougljikohidratnu ili bezglutensku prehranu.

3. Brašno od kvinoje ili heljde

Kvinoja i heljda su pseudožitarice bogate proteinima, vlaknima i raznim vitaminima i mineralima. Brašno od ovih žitarica može biti odličan dodatak vašoj prehrani.

Zaključak

Bijelo brašno možda izgleda bezazleno, ali njegov utjecaj na naše zdravlje može biti značajan i negativan. Kroz svakodnevne izbore možemo napraviti veliku razliku za naše tijelo. Birajte cjelovite, manje prerađene opcije i pružite svom tijelu nutritivne tvari koje zaslužuje. Na taj način, ne samo da ćete se osjećati bolje, već ćete i dugoročno čuvati svoje zdravlje, prenosi arz.hr

Foto:Arz.hr

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...

Uvodi se svakodnevna autobusna linija iz Hercegovine za Dalmaciju

Od 15. lipnja do 31. kolovoza, u sklopu ljetnog...