Ovo je 5 stvari na koje morate paziti kod kupovine voćnih sadnica

Date:

Tržište ima bogatu ponudu, a najbolje je kupovinu obaviti izravno u rasadnicima

Pred nama je vrijeme kupovine voćnih sadnica, a to nije jednostavan posao. Nesavjesnih prodavača je uvijek bilo, a najbolje je kupovinu obaviti u rasadnicima.

U kupovinu sa popisom

Nemoguće je izbjeći da se ponekad razočarate što na kraju dobijete, čak i kada pazite. U kupovinu ne idite bez popisa s točnim brojem sadnica i nazivom sorte.

Prije toga se raspitajte o karakteristikama sorte, vremenu cvatnje, oprašivanju, vremenu dozrijevanja, namjeni i mogućnosti čuvanja plodova, otpornosti na bolesti i štetnike.

Pet stvari na koje morate paziti

Posebnu pažnju posvetite sadnicama. Nije isto kada sadite jednogodišnje ili dvogodišnje. Izbjegavajte kupovinu starijih. Mlađe sadnice, starosti jedne do dvije godine se bolje ukorjenjuju.

Odaberite one s kojih je opalo lišće. Prisustvo listova je pokazatelj da stablo nije završilo procese i da lako može propasti, izmrznuti.

Obratite pažnju je li podloga divlji sijanac ili neka vegetativna. Za amaterske voćnjake u kojima ćete sadnice uzgajati bez armature i s manje zaštite, odaberite divljeg sijanca ili bujni tip. Ovakve podloge razvijaju jači korijen koji prodire dublje u zemlju, otpornije su na sušu i izvaljivanje pod udarima vjetra.

Pregledajte korijen, korijenov vrat i mjesto cijepljenja. Sadnice mogu imati goli korijen, u plastičnim vrećicama i posudama. Najjeftinije su one s golim. Ako su u vrećici ili posudama i lako se izvlače iz supstrata kada ih povučete u vis, to je znak da su gole sadnice nedavno stavljene u cilju prodaje po većoj cijeni. Spojno mjesto treba biti dobro sraslo, čvrsto, bez dodatnog tkiva, smole, pukotina.

Pregledajte sadnicu jesu li prisutni simptomi infekcija, štetnika, posebno insekata te mehanička oštećenja.

Izvor:agroklub.hr

Hercegovka.net

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju...

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...