Ovaj narod je najsretniji na svijetu, a tri stvari nikad ne rade

Date:

Stanovnici 156 zemalja svijeta svake godine procjenjuju kvalitetu svojih života i daju joj ocjenu od 0 do 10. Pet godina zaredom Finska je rangirana kao najsretnija zemlja na svijetu, prema Svjetskom izvješću o sreći.

Upravo zato finskog psihologa Franka Martelu, koji proučava osnove sreće, često pitaju što točno čini ljude u Finskoj toliko zadovoljnima svojim životom. Umjesto da dijeli što rade, on je za CNBC popisao koje tri stvari nikad ne rade.

Ne uspoređuju se sa susjedima

Poznata finska uzrečica kaže “ne uspoređujte se i ne hvalite se svojom srećom”. Finci se toga drže, posebno kada su u pitanju materijalne stvari i otvoreno pokazivanje bogatstva.

“Jednom sam naletio na jednog od najbogatijih ljudi u Finskoj. Gurao je svog mališana u kolicima prema tramvajskoj stanici. Mogao si je kupiti skup auto ili unajmiti vozača, ali odlučio se za javni prijevoz. Tako izgleda uspjeh u Finskoj”, kaže Martela.

Savjet za sreću: Usredotočite se na ono što vas čini sretnima, a ne na to da izgledate uspješno. Prvi korak do istinske sreće je postavljanje vlastitih standarda umjesto uspoređivanja s drugima, piše Index.

Ne zanemaruju dobrobiti prirode

Prema istraživanju iz 2021., 87 posto Finaca smatra da je priroda važna jer im pruža duševni mir, energiju i opuštanje.

“U Finskoj zaposlenici imaju pravo na četiri tjedna ljetnog odmora. Mnogi to vrijeme koriste za odlazak na selo i uranjanje u prirodu. Pritom kažu da je i bolje ako u kućama u kojima borave nema struje ili vode. Ja živim pokraj Helsinki Central Parka, gdje idem u redovite šetnje”, ističe Martela.

Savjet za sreću: Provođenje vremena u prirodi povećava našu vitalnost, dobrobit i daje nam osjećaj osobnog rasta. Pronađite načine da dodate malo zelenila u svoj život čak i ako je to samo kupnja nekoliko biljaka za vaš dom.

Drže do povjerenja u zajednici

Istraživanja pokazuju da što su veće razine povjerenja unutar zemlje, to su njezini građani sretniji.

Eksperiment “izgubljeni novčanik” 2022. testirao je poštenje građana ispuštanjem 192 novčanika u 16 gradova diljem svijeta. U Helsinkiju je 11 od 12 novčanika vraćeno vlasniku.

“Finci vjeruju jedni drugima i cijene iskrenost. Ako zaboravite prijenosno računalo u knjižnici ili izgubite telefon u vlaku, možete biti sigurni da ćete ga dobiti natrag. Djeca također često idu javnim autobusom kući iz škole i igraju se vani bez nadzora”, tvrdi psiholog.

Savjet za sreću: Razmislite o tome kako možete pridonijeti svojoj zajednici. Kako možete stvoriti više povjerenja? Kako možete podržati politike koje se grade na tom povjerenju? Mala djela kao što su otvaranje vrata strancima ili ustupanje mjesta u vlaku također čine razliku.

Izvor:Index

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju...

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...