Ogrjev i do 30 posto skuplji nego prošle godine

Za veliki broj građana, kolovoz je u znaku brojnih troškova. Jedna od značajnijih stavki je i nabavka ogrjeva koji je ove godine i do 30 posto skuplji. Do jeseni se očekuje dodatni skok cijena, pa su građani požurili da sada nabave ogrjev.

Skupo je, ali grijati se moramo, jednoglasni je stav građana Bijeljine. Iz straha od dodatnog poskupljenja na jesen, kažu da je kupovina ljeti sigurnija.

Prosječno domaćinstvo u Semberiji potroši prosječno od 6 do 10 kubnih metara drva, i od 5 do 6 tona uglja, kažu prodavači. Ogrjev je ove godine i do 30% skuplji nego prošle.

Drvo je ove godine poskupjelo u šumarijama za 20 KM po kubiku, transport za 10 KM skuplji po kubiku, slabija je ponuda drveta. Cijena drveta po kvadratnom metru je 150 KM s dostavom na adresu. Sve vrste drveta imamo. Ugalj je 220 KM po toni, kazao je Radomir Stojanović, prodavač ogrjeva.

Mnogi su prethodnih godina grijanje na čvrsta goriva zamijenili grijanjem na struju, ali procjene su da ni to više nije tako isplativo niti pouzdano.

Možemo očekivati najvjerojatnije da će doći do korekcije proizvođačkih cijena struje, tako da će onda cijena grijanja na struju sigurno znatno otići gore, ako veliki broj potrošača pređe na struju, na grijanje na struju. Pitanje je u kakvom stanju nam je električna mreža, istaknuo je predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” Jovan Vasilić.

Kako bi pomogli sugrađanima da uštede, a u isto vrijeme i riješili ogroman problem zagađenosti zraka tijekom zimskih mjeseci, u Bijeljini su najavili subvencije za ugradnju toplotnih pumpi.

Raspisana su dva javna poziva. Maksimalan iznos subvencije je šest tisuća KM ili 30 posto, rekao je savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić.

Ako je za utjehu potrošačima, prodavači smatraju da će se ove cijene održati i da neće biti novog skoka cijena na jesen.

Izvor:BHRT

Hercegovka.net

Odgovori