Održani 457. Skokovi sa Starog mosta – Kazić i Krnić najbolji skakači

Na manifestaciji skokova sa Starog mosta u Mostaru, ove godine natjecala su se 33 skakača.

Pobjednik tradicionalnih ovogodišnjih 457. visinskih skokova sa Starog mosta u Mostaru je Evald Krnić iz Podgorice, a drugo mjesto osvojio je Ahmet Stupac, koji je nova mostarska lasta. U skoku na noge prvi je Igor Kazić iz Mostara, a drugi je Emil Tiro. Najmlađi skakač bio je Nidal Salčin. Pobjednik Evald Krnić je izrazio nadu kako će se skakači izboriti za svoje mjesto u svijetu sporta. – Malo je nezahvalno jer ovo je neslužbeni sport. Ali nadam se, vidite i sami da se rodilo mnogo profesionalnih takmicara. Ne mora biti to kvantitet, da bude više natjecatelja. Radi se o kvaliteti. Mislim da će kroz par godina sve više da se iskristališe – izjavio je Krnić.

Natjecala su se 33 skakača iz zemalja regije, 15 u skoku na noge i 18 na glavu. Natjecanje je održano u dvije serije, a svaki skok praćen je pod budnim okom stručnog ocjenjivačkog suda u sastavu: Alica Jakirović (predsjednik),  Irfan Milavić, Samir Zukanović, Semir Drocić i Branko Bogičević.Počasni član žirija bio je poznati boksač Damir Beljo. Skokove prati više tisuća posjetitelja okupljenih na platnu ispod Starog mosta. Natjecanje je skokom otvorila djevojčica Tara Vesić, 14-ogodišnjakinja iz Beograda koja je prošle godine prvi put skočila s mostarskog mosta. Tara je medijima kazala kako se ne boji visina, a ideju da dođe u Mostar na skokove dala joj je majka.

Nakon obavljenog liječničkog pregleda, utvrđeno je kako će u skokovima sudjelovati 15 skakača na noge i 18 na glavu. Natjecatelji, prema riječima organizatora dolaze iz cijele regije i od ranog jutra su obavljali pripreme, s obzirom na to da je riječ o vrlo rizičnom poduhvatu jer se skače u vrlo hladnu rijeku s visine od oko 22 metra.

Skokovi su uvijek atraktivni i zanimljivi, a zanimljivo je to i koliko je duga njihova tradicija , naime skokovi datiraju iz vremena gradnje samog mosta, ali prvi skok zabilježen je 1664. Formalno natjecanje ustanovljeno je 1968. i od tada se održava svakog ljeta.

Skokovi se izvode u 2 kategorije: na noge i na glavu. U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak, dok je u skokovima na glavu obrnuto.

Manifestacija je završena sinoć u 22 sata tradicionalnim skokom s bakljom.

Izvor:Bljesak.info

Hercegovka.net

Odgovori