Održana 70. Glavna izborno-izvještajna Skupština HKD Napredak: dr. sc. Nikola Čiča ponovno izabran za predsjednika

Date:

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ održalo je u Sarajevu u subotu, 14. listopada, 70. Glavnu izborno-izvještajnu skupštinu na kojoj je izabrana nova Središnja uprava koja će voditi ovo najveće kulturno društvo u Hrvata u Bosni i Hercegovini u mandatu od 2023. do 2027. godine, a za predsjednika Društva ponovno izabran dr. sc. Nikola Čiča.

Na prijedlog predsjednika dr. Čiče kao i temeljem nominacija svih napretkovih podružnica, udruga i klubova, Skupština je izabrala i četiri dopredsjednike Središnje uprave i to: Miroslav Landeka, Josip Križanovićprof. dr. sc. Hrvoje Milošević i doc. dr. sc. Damir Krešić.

Skupština je izabrala i deset članova i članica Središnje uprave HKD Napredak i to: prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topićprof. dr. sc. Vanda Babić-GalićIvana Barišić, Franjo Leovacdon Vlatko Rosić, Gordana Mišković,  Ines Kaić-Pervan, Sretko Tomićdr. sc. Anto Ivić i Ivica Kovačević.

Novi članovi Nadzornog odbora su: Blagun Lovrinović,  Dragan Glavaš i Željka Obradović, a Stegovni sud u novom mandatu čine: Ružica ŠevarikaLjiljana Jurak i vlč. Ivan Dragičević.

Svečani dio Skupštine započeo je intoniranjem himni Bosne i Hercegovine, himne hrvatskog naroda i himne HKD Napredak. Voditeljica programa Maja Nikolić nakon pozdravnih riječi zastupnicama i zastupnicima te gošćama i gostima, uzvanicama i uzvanicima, pročitala je i neke od brojnih isprika  i čestitki koje su pristigle za uspješno održavanje Skupštine, a koje su, između ostalih, uputili i dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija RH, Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, Ivan Radić, gradonačelnik Grada Osijeka, dr. Davor Pranjić, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda, Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH, Dubravka Bošnjak, ministrica civilnih poslova BiH, Davor Bunoza, ministar pravde BiH, Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjskii apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, Ulrike Hartmann, veleposlanica Austrije u BiH, Zoran Piličić, generalni konzul RH u Banja Luci, Marko Babić, generalni konzul RH u Mostaru, prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, akademik Mladen Bevanda, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost Mostar, prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta Ivo Pilar, Zagreb, Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Zagreb, Vladimir Andrle, predsjednik La Benevolencija i Tonino Inchingoli, glavni tajnik Kršćanskog radničkog pokreta iz Italije (MCL). 

Svojom nazočnošću Skupštini su uveličali, između ostalih, Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, posebna savjetnica i izaslanica Ministara vanjskih i europskih poslova RH Gordana Grlić Radmana, Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990, Ivan Bandić, konzul RH u Tuzli, Pero Bilušić, konzul RH u Vitezu, Kristina Dujaković, glavna tajnica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Ivan Jelčić, predsjednik Skupštine Zapadnohercegovačke županije,  mons. Javier Camañes-Forés, tajnik Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini, Mirjam Marianovich, press attache veleposlanstva Mađarske u BiH, Nedjeljko Masleša, predsjednik Srpskog prosvjetnog kulturnog društva, Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH, Boris Marić, generalni tajnik udruge bh Hrvata Prsten, prof. dr. sc. Hrvoje Milošević, predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost Sarajevo.

Pozdravnim riječima prvi se obratio Damir Zorićpotpredsjednik Matice hrvatske iz Zagreba koji je naglasio kako su Napretkovih 120 godina prepuni dobrih djela i na to mogu biti ponosni.

– Čuvajte i gradite taj ponos jer on vam jamči novih 120 djela. Veselim se da s rukovodstvom Napretka imamo dobre odnose i da sve češće radimo i surađujemo -istaknuo je Zorić.

Akademik Josip Muselimović je u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH zaželio uspješan i djelotvoran rad, te zaželio da se od Napretka otklone svi nesporazumi, jer Napredak je prečasno ime da bi se to događalo. 

Prof. dr. sc. Sanjin Kodrićpredsjednik BZK Preporod pozdravio je u ime BZK Preporod, ali i u ime svih naših temeljnih organizacija Prosvejete, La Benevolencij udruženih u Međukulturno vijeće BiH.

– Uzbuđen sam jer mislim da je ovo važan i veliki dan i veliko je 120 Napretkovih godina. Ovdje se osjećam posebno ali i vrlo domaće kao u svojoj drugoj kući. Možete misliti da to kažem tek, tako, ali ne mi to svojim djelima potvrđujemo I nastavit ćemo to radit to opredjeljenje je i racionalno. Želim da svako njeguje njegove specifičnosti I posebnosti. Uvijek ćete imati nas uz sebe-poručio je on.

Samir Avdićzamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva naglasio je u svom pozdravnom obraćanju kako je posebice važno da naši narodi koji žive u BiH žive zajedno. 

-Čini me iznimno sretnim da četiri nacionalna kulturna društva njeguju posebne međusobne odnose i imaju dobru suradnju i da budu graditelji i nositelji svih promjena na bolje za cijelo naše društvo-kazao je on.

Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića prenijela je pozdrave i čestitke  te izrazila uvjerenje da većina zna kako je suradnja između HKD Napretka i Vlade RH bila izuzetno dobra i realizirano je dosta projekata

Radoje Vidović, zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića naglasio je kako je značaj Napretka ogroman, nemjerljiv, neizreciv i neizbrisiv u svijesti hrvatskog naroda u BiH. 

-Zahvaljujem svima koji su doprinijeli da Napredak bude takav kakav jeste. Mogu obećati da će projekti HKD Napredak i u narednom razdoblju biti prepoznati i podržani od strane Republike Hrvatske. Svojim primjerom pokazujete kako treba graditi BiH i suživot i budućnost u Bosni i Hercegovini-istaknio je on.

Nazočne je pozdravio i predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča, koji je poručio kako Napredak ostaje posveće promicanju hrvatske kulture, obrazovanja i zajedništva. 

-Naša uloga u društvu je važna, a naša predanost prenošenju kulturnog naslijeđa nemjerljiiva. I sam logo današnje Skupštine sibmolizira izgradnju, umreženost, strukturu i jedinstvo što naše Društvo jeste i treba biti. Napretkova uloga je raditi na tome da prihvaćamo jedni druge, da shvaćamo jedni druge, uvažavamo i priznajemo jedni druge, činimo i ustupke jedni drugima. A činiti ustupak nije poraz, nego pokazivanje dobre volje, pa ako hoćete i vizije. Na tome svi trebamo raditi, a uloga Napretka kao temeljne ustanove kulture hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini je u tome velika. Napredak to primjerom pokazuje i kroz zajednički rad s naša tri prijateljska društva (Preporodom, Prosvjetom i La Benovalencijom) kako se može i treba raditi uvažavajući, poštujući i priznajući jedne druge. Svi mi volonterski kroz svaku našu podružnicu krojimo priču Napretka u koju je utkano više od 120 godina tradicije. Neka naš rad u Hrvatskom kulturnom društvu Napredak bude inspiracija drugima da se pridruže i podrže našu misiju. Zajedno ćemo ostvariti napredak i ostaviti neizbrisiv trag u očuvanju i promicanju hrvatskog kulturnog interesa. Hvala vam na predanosti i entuzijazmu koji donosite u naše društvo. Radujem se budućnosti i svim uspjesima koje zajedno možemo postići. Samo zajedno i ujedinjeni ćemo ostvariti velike stvari – kazao je dr. Čiča.

U radnom dijelu Skupštine, kojim je predsjedavao dopredsjednik HKD Napredak Josip Križanović, zastupnici su također usvojili Pravilnik o radu Skupštine te izabrali radna tijela Skupštine. Izvješće o radu Središnje uprave Središnje uprave podnio je predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča, izvješće o radu Nadzornog odbora zastupnicima je prezentirao član Nadzornog odbora Dragan Glavaš, predsjednik Stegovnog suda don Luka Brković predstavio je izvješće Stegovnog suda dok je dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik Povjerenstva za podružnice,  udruge, klubove, zaklade i članstvo Miroslav Landeka predstavio izvješće o radu Podružnica i udruga za 2022. godinu. Financijsko izvešće Društva za 2022. godinu nazočnima je predstavila voditeljica Stručna službe HKD Napredak Dragana Radić Poljo. Nakon vrlo sadržajne rasprave, posebice u dijelu koji se odnosio na rad podružnica, udruga i klubova, a u kojoj su sudjelovali zastupnice i zastupnici, sva izvješća su potom i usvojena. 

 1. Usvaja se Pravilnik o radu Skupštine HKD Napredak,
 2. Odobrava se nazočenje na Skupštini dviju odvjetnica iz odvjetničkog ureda “Marić” u svojstvu pravnih savjetnica za davanje pravnih savjeta u slučaju potrebe,
 3. Usvaja se prijedlog izbora radnih tijela Skupštine: radno predsjedništvo, izborno-provedbeno povjerenstvo, zapisničar, ovjerovitelji zapisnika, povjerenstvo za zaključke,
 4. Usvajaju se izvješća o radu Središnje uprave, Nadzornog odbora, Stegovnog suda i Povjerenstva za podružnice i udruge za 2022. godinu,
 5. Usvaja se prijedlog Nadzornog odbora da se donese plan upravljanja imovinom,
 6. Usvaja se financijsko izvješće Društva za 2022. godinu,
 7. Donosi se Odluka o razrješenju i izboru predsjednika Društva,
 8. Donosi se Odluka o razrješenju i izboru dopredsjednika Društva,
 9. Donosi se Odluka o razrješenju i izboru članova Središnje uprave Društva,
 10. Donosi se Odluka o razrješenju i izboru  članova Nadzornog odbora Društva,
 11. Donosi se Odluka o razrješenju i izboru članova Stegovnog suda Društva,
 12. Skupština Društva daje punu podršku Središnjoj upravi HKD Napredak da nastavi s prodajom Napretkova doma Trebević, sukladno pozitivnim zakonskim propisima i ovlaštenjima Središnje uprave HKD Napredak,
 13. Potpisane i ovjerene ponude za kupnju Napretkova doma Trebević  mogu se dostavljati isključivo osobno ili putem pošte u sjedišnjicu HKD Napredak u Sarajevu,
 14. Da Središnja uprava HKD Napredak nakon slanja demantija vezano za prodaju Napretkova doma Trebević protiv medija koji ne objave dostavljeni demantij, a objavili su tekstove oko prodaje doma,  pokrene sudske postupke za zaštitu svojih prava sukladno vačećim propisima o kleveti,
 15. Da u roku od 3 mjeseca Središnja uprava HKD Napredak pripremi plan kapitalnih ulaganja i upravljanja za period od iduće četiri godine i dostavi ga Skupštini na razmatranje,
 16. Da do iduće Skupštine HKD Napredak Povjerenstvo za Statut i pravna pitanja pripremi prijedlog izmjene i dopune Statuta Drustva i dostavi ga Skupštini na razmatranje,
 17. Vezano za zamolbu HKD Napredak podruznia Bugojno zadužuje se da Povjerenstvo za gospodarstvo pripremi mogućnosti za njezinu realizaciju.

Po završetku rada Skupštine Napretkovke i Napretkovci druženje su nastavili na Svečanom koncertu mješovite klape “Filip Dević” iz Splita i gosta Nene Belana, upriličenom u Domu mladih u Sarajevu.  Inače, koncert su organizirali Središnja uprava Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Sarajevo, Napretkov kulturni centar Zagreb i  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, a u povodu održavanja 70. Glavne izborno-izvještajne Skupštine HKD Napredak te obilježavanja 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Izvor:HKD Napredak

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Recept za medenjake koji se tope u ustima

Medenjaci s čokoladom Medenjaci s čokoladom prava su poslastica jer ne...

Cijene voća dostigle su cijenu mesa: Je li zdrava hrana privilegija bogatih?

Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu...

Promovirana knjiga ‘Mala medicina’ autorice dr.Darije Ostojić

U Galeriju kraljice Katarine Kosača sinoć je promovirana knjiga...

HNS pozvao hrvatske navijače u Berlinu na okupljanje. Pogledajte detalje

Hrvatska nogometna reprezentacija iz svoje baze u Neuruppinu stigla...