Nikada ne držite lubenicu u frižideru: Evo šta trebate napraviti kako bi ostala sviježa puno duže

Zašto ne biste trebali držati lubenicu u frižideru: Evo kako to može utjecati na njezinu svježinu

Lubenica je omiljeni ljetni osvježavajući plod koji nam donosi mnogo radosti tijekom vrućih dana. Međutim, mnogi ljudi nisu svjesni da je držanje lubenice u frižideru može učiniti manje ukusnom i svježom nego što misle. Upravo iz tog razloga, važno je znati kako pravilno čuvati lubenicu kako bi ostala svježa puno duže. Jedan od glavnih razloga zašto ne biste trebali držati lubenicu u frižideru je taj što niske temperature mogu utjecati na njezinu teksturu i okus. Lubenica je voće koje voli toplinu i idealna temperatura za njezino sazrijevanje je između 20 i 25 Celzijevih stupnjeva.

Kada je izložena hladnoći u frižideru, lubenica može izgubiti svoj slatkasti okus i postati manje sočna. To se događa zato što hladnoća uzrokuje da se šećer u plodu pretvori u škrob, što rezultira manje slatkim i sočnim plodom. Umjesto da držite lubenicu u frižideru, najbolje je da je čuvate izvan njega na sobnoj temperaturi. Na taj način, plod će ostati svjež i sočan, a njegov okus će biti nepromijenjen. Idealno mjesto za čuvanje lubenice je na nekom tamnom mjestu na sobnoj temperaturi, poput kuhinjskog ormarića ili police. Važno je izbjegavati izlaganje lubenice direktnom suncu jer to može ubrzati proces sazrijevanja i uzrokovati propadanje ploda. Kako bi lubenica ostala svježa što je duže moguće, postoje neki trikovi koje možete primijeniti.

Prvo, prije nego što je pospremite na sobnoj temperaturi, operite je temeljito pod mlazom hladne vode kako biste uklonili nečistoće s površine. Nakon toga, obrišite je suhom krpom kako biste uklonili višak vlage. Također je važno izbjegavati rezanje lubenice prije nego što je spremite, jer izrezane kriške brže gube svježinu. Osim toga, možete pokušati čuvati lubenicu s drugim voćem poput jabuka ili krušaka. Ova voća luče prirodni plin etilen koji pomaže u sazrijevanju plodova.

Izvor:Arz.hr

Hercegovka.net

Odgovori