Nikad veći prihodi od poreza

Date:

Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNOBiH) bilježi nove rekordne prihode od neizravnih poreza, pa je tako u kolovozu prikupljen najveći mjesečni iznos prihoda od uspostave institucije, čak 979 milijuna KM.

Kumulativno, prihodi od neizravnih poreza u osam mjeseci 2023. godine iznosili su šest milijardi i 931 milijun KM i veći su za 495 milijuna KM ili 7,69 posto u odnosu na isti period 2022. godine kada su iznosili šest milijardi i 436 milijuna KM.

UIO je u periodu siječanj-kolovoz 2023. godine privredi vratila jednu milijardu i 454 milijuna KM povrata PDV-a, tako da su neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u periodu siječanj-kolovoz 2023. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko BiH, iznosili su pet milijardi i 477 milijuna KM i veći su za 407 milijun KM u odnosu na prihode koje su s Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2022. godine.

Za financiranje državnih institucija u periodu siječanj-kolovoz 2023. godine raspoređen je iznos od 679 milijuna KM.

Ostatak prikupljenih prihoda od indirektnih poreza ‘završio’ je kod entiteta i Brčko distrikta BiH.

Tako je Federacija Bosne i Hercegovine s jedinstvenog računa dobila dvije milijarde 982 milijuna KM, Republika Srpska jednu milijardu i 614 milijuna KM i Brčko distrikt BiH 165 milijuna KM.

Pored raspoređenih prihoda, a po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputova i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija Bosne i Hercegovine je dobila dodatnih 141 milijuna KM, Republika Srpska 93 milijuna KM i Distrikt Brčko BiH 4,8 milijuna KM.

Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM, priopćeno je iz UNOBiH.

Izvor:FENA

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Sjajan trik za brži razvoj ruža

Ruže su, složit će se svi, zvijezde svakoga vrta,...

Zalijevanje paradajza nakon sadnje: Ključni koraci za uspješan uzgoj

U procesu uzgoja paradajza, jedan od ključnih elemenata je...

Koštro predstavila ‘Plamteće lahore’ mostarskoj publici

Zbirka poezije Miljenke Koštro "Plamteći lahori" predstavljena je u...

Jutarnja molitva petkom

Jutarnje molitve petkom dat će vam snagu za kraj radnog...