Nevnko Herceg: N𝐀Š𝐀 𝐈 𝐙𝐎𝐑𝐀𝐍𝐎𝐕𝐀 𝟏𝟗𝟗𝟏.

”S radošću sam se odazvao pozivu večeras u Hrvatskom domu H.S. Kosače svečano otvoriti sjajnu izložbu ratnih fotografija “Zoran Filipović 1991.” hrvatskoga fotografa, pisca i dizajnera, ali i moga dugogodišnjeg prijatelja Zorana Filipovića.

Bio sam pod snažnim dojmom. Jedan je razlog podsjećanje na one teške, ali časne dane Domovinskog rata. Gledajući te fotografije doslovno su oživljavala sjećanja. A kako smo i sami uoči velike 30. obljetnice osnutka HVO-a, značaj ovog događaja utoliko je veći.Drugi je razlog činjenica da smo Zoran i ja prijatelji unatrag puno godina. Zajednički smo radili na projektu na koji sam osobito ponosan, a riječ je o foto-monografskom svjedočanstvu o posjetu Svetog Oca Ivana Pavla II. Banjoj Luci. Ja sam bio urednik toga izdanja, a sve fotografije (a zbilja su monumentalne fotografije) potpisuje upravo Zoran.

Raditi sa Zoranom jedno je posebno iskustvo. Rijetki su profesionalci njegovog kalibra koji u svoj rad unose toliku strast. Tako je bilo i kada su nastajale ove fotografije koje nas okružju, a koje su trajni svjedok, trajni spomenik vremena u kojem je stvarana povijest.Radostan sam što je ova vrijednost sada i među nama i što je dostupna našim sugrađanima za razgledanje, za evociranje uspomena, ako hoćete i za odavanje počasti hrabrosti i žrtvi hrvatskih branitelja.Iskreno i od srca čestitajući autoru, ističem ponos što smo i mi, kao Vlada HNŽ-a, pomogli da ovaj postav stigne u Mostar.

Odgovori