Nevnko Herceg: N𝐀Š𝐀 𝐈 𝐙𝐎𝐑𝐀𝐍𝐎𝐕𝐀 𝟏𝟗𝟗𝟏.

Date:

”S radošću sam se odazvao pozivu večeras u Hrvatskom domu H.S. Kosače svečano otvoriti sjajnu izložbu ratnih fotografija “Zoran Filipović 1991.” hrvatskoga fotografa, pisca i dizajnera, ali i moga dugogodišnjeg prijatelja Zorana Filipovića.

Bio sam pod snažnim dojmom. Jedan je razlog podsjećanje na one teške, ali časne dane Domovinskog rata. Gledajući te fotografije doslovno su oživljavala sjećanja. A kako smo i sami uoči velike 30. obljetnice osnutka HVO-a, značaj ovog događaja utoliko je veći.Drugi je razlog činjenica da smo Zoran i ja prijatelji unatrag puno godina. Zajednički smo radili na projektu na koji sam osobito ponosan, a riječ je o foto-monografskom svjedočanstvu o posjetu Svetog Oca Ivana Pavla II. Banjoj Luci. Ja sam bio urednik toga izdanja, a sve fotografije (a zbilja su monumentalne fotografije) potpisuje upravo Zoran.

Raditi sa Zoranom jedno je posebno iskustvo. Rijetki su profesionalci njegovog kalibra koji u svoj rad unose toliku strast. Tako je bilo i kada su nastajale ove fotografije koje nas okružju, a koje su trajni svjedok, trajni spomenik vremena u kojem je stvarana povijest.Radostan sam što je ova vrijednost sada i među nama i što je dostupna našim sugrađanima za razgledanje, za evociranje uspomena, ako hoćete i za odavanje počasti hrabrosti i žrtvi hrvatskih branitelja.Iskreno i od srca čestitajući autoru, ističem ponos što smo i mi, kao Vlada HNŽ-a, pomogli da ovaj postav stigne u Mostar.

Share post:

More like this
Related

Razlika cyberbullying i klasični bullying

Defincija cyberbullying Cyberbullying odnosi se na uporabu digitalnih tehnologija za zastrašivanje,...

Jedna kap ove tečnosti spasit će cijelu baštu od truljenja

Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava široko polje...

Obavijest za umirovljenike koji čekove podižu preko banke

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje objavio je...

Blagoslov motora i motorista na Blidinju

U nedjelju, 2. lipnja 2024. godine, u idiličnom okruženju...