Nevenko Herceg: Usvojen najbolji proračun kako po visini i obujmu, tako i po sadržaju i kvaliteti

Date:

MOSTAR, 2. kolovoza (FENA) – Skupština Hercegovačko-neretvanske županije u utorak je usvojila  Prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ-a za 2022. godinu i Prijedlog Izmjena i dopuna o izvršenju Proračuna HNŽ za 2022. godinu, priopćeno je iz Vlade ove županije.

Govoreći o Prijedlogu Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ-a za 2022. godinu, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg istaknuo je kako se radi o “ozbiljnom i sveobuhvatnom dokumentu kojim je ova Vlada potvrdila svoju širinu, socijalnu i svaku drugu osjetljivost, stratešku i razvojnu viziju, a prije svega odgovorno, racionalno i domaćinsko upravljanje javnim financijama”.

– Unatoč svim izazovima, ali i ozbiljnim sigurnosno-gospodarsko-financijskim pa i evo opet pandemijskim poremećajima i ugrozama koje se na globalnoj razini događaju i čije posljedice itekako osjećamo – s navještajem onih još i snažnijih pa i dalekosežnijih – s neskrivenim ponosom ističem kako stabilnost javnih financija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, jednako kao i funkcioniranje svih vitalnih segmenata u našemu društvu, nikada nisu dovedeni u pitanje – poručio je Herceg.

Vlada je, kazao je Herceg kroz metaforu, ploveći poprilično nemirnim vodama, prepunim prepreka i izazova uspješno odgovarala na sva iskušenja.

– A kroz ove Izmjene i dopune Proračuna koje su pred vama vidljivo je da želimo napraviti još snažniji iskorak u korist naše cjelokupne zajednice, svih naših građana, cijeloga društva. Iskorak o kojemu govorim i koji ovaj dokument predviđa puna je potpora jedinicama lokalne samouprave, našim općinama i gradovima, kako za njihove razvojno-socijalne i infrastrukturne projekte, tako i na svim drugim poljima koja su naša izravna mjerodavnost ili ih sufinanciramo – podvukao je on.

Dodaje kako su uspjeli zadovoljiti sve zahtjeve i traženja svih resora, sektora i jedinica lokalne samouprave.

– Kroz sedam godina rada ove Vlade očuvali smo stabilnost, otvorili razvojnu dimenziju Proračuna i, iz godine u godinu, povećavamo suficit koji usmjeravamo prema općinama i gradovima i zajedničkim institucijama, uspijevajući kontinuirano povećavati i primanja svih proračunskih korisnika. U okolnostima u kojima živimo, ali i u usporedbi s našim okruženjem, rezultate i dosegnutu razvojnu proračunsku dimenziju, smatram našim uspjehom i opravdanim razlogom za zadovoljstvo – naglasio je Herceg.

Naveo je kako je osobito ponosan na činjenicu da su, u odnosu na početne prijedloge  tzv. Rebalansa, napravili značajne pomake, osobito kada su u pitanju učenici osnovnih škola.

– Osiguravši sredstva za nabavu svih udžbenika i priručnika za sve učenike javnih osnovnih škola u Županiji, dakle od 1. do 9. razreda, u potpunosti smo rasteretili općine i gradove i značajno olakšali ovaj veliki izdatak našim obiteljima s djecom koja su u osnovno-obrazovnom sustavu. Precizno – 16.195 školaraca dobit će besplatne udžbenike – rekao je on.

Heceg je dodao kako će proces nabave provesti Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta na način da će financijska sredstva dostaviti školama, prema utvrđenim specifikacijama i popisima, za svaku školu posebno, a školske će uprave osigurati raspodjelu tih udžbenika školarcima u rujnu odnosno na početku nove školske godine.

– Ovim smo Izmjenama i dopunama Proračuna za tu namjenu osigurali cca 3 milijuna KM. Danas želim istaknuti i našu opredijeljenost da kontinuirano poboljšavamo materijalni status korisnika koji svoja prava ostvaruju na temelju Zakona o zaštiti obitelji s djecom što je vidljivo i iz predloženih Izmjena i dopuna Proračuna. Imajući u vidu da se ukupna gospodarska i financijska situacija usložnjava što vodi snažnim poskupljenjima koje, kao i cijeli svijet, trpi i naša zajednica, a opet na poseban način osjete nezaposlene osobe, odlučili smo svim nezaposlenima (27.552) koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ-a osigurati isplatu jednokratne novčane potpore u iznosu od 100 KM po osobi – rekao je Herceg.

Vlada je ovim dokumentom predvidjela, kako navodi, i značajno povećanje novčanih potpora za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnomu odnosu.

– Povećali smo i sredstva koja planiramo izdvojiti za egzistencijalnu potporu braniteljima, kao i udrugama koje skrbe o braniteljima i povratnicima. Pokazali smo razumijevanje za naše vjerske službenike, te planirali sredstva za rješenje pitanja njihova zdravstvenog osiguranja. Upoznati ste s činjenicom da kontinuirano brinemo o našemu visokom obrazovanju. Tako smo i u ovim Izmjenama i dopunama Proračuna, ponovno povećali grant sredstva za 10-ak posto, te prepoznali ulogu i značaj obje naše visokoškolske ustanove – smatra Herceg.

Dalje je naveo kako su povećana izdvajanja za kulturu, sport, kulturne institucije, obje mostarske kazališne kuće, Hrvatsko narodno kazalište i Narodno pozorište.

Otkriva i to da su planirali značajnija sredstva za rekonstrukciju i investicijsko održavanje policijskih postaja, školskih i sportskih objekata i infrastrukture, dovršenje radova na zgradi županijske Skupštine, Županijskog suda, kao i za proces obnove i prenamjene hotela “Ero” u zgradu Vlade HNŽ-a.

– Na osobit način želim izdvojiti nastavak i stalno povećane potpore u poljoprivredi, gospodarstvu i turizmu. Značajno smo povećali namjenska sredstva za vodoprivredu gdje su ukupna proračunska izdvajanja time premašila 8 milijuna KM, te za održavanje cesta koje su u mjerodavnosti HNŽ-a na kojoj su stavci izdvajanja dosegnula 14 milijuna KM. Podsjetit ću vas na još jednu bitnu činjenicu, Vlada u cijelosti ispunjava sve obveze preuzete potpisanim kolektivnim ugovorima, bilo da se radi o našim učiteljima, nastavnicima ili profesorima, djelatnicima u pravosuđu i Ministarstvu unutarnjih poslova, ili državnim službenicima i namještenicima, kao i kada su u pitanju djelatnici u zdravstvu – dodao je on.

Ističe kako su prošli tjedan potpisali i novi kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora i stomatologa kojim su liječnicima osigurali dostojanstvo vezano za njihova primanja i druga prava, dostojanstvo koje, smatra Herceg, svakako zavrjeđuju.

– Sve ove aktivnosti, poglavito ova osjetna povećanja primanja u svim profesijama koje su vezane za naš proračun, pomažu ostvarenje našeg zajedničkog cilja i jasne opredijeljenosti da uspješno odgovorimo krizama i, povrh svega, zaustavimo odljev mladih i visokoobrazovanih osoba. Naime, pored financijske potpore mladim znanstvenicima i stipendija za sve  studente, 2.700 stipendija na godišnjoj razini, to se najbolje vidi i na pozicijama vježbenika/pripravnika, na kojima ove godine dodatno izdvajamo oko 1.5 milijuna za prvo radno iskustvo – naglasio je.

Još je kazao kako uskoro raspisuju novi javni poziv za novi krug prijema vježbenika, tako da će u mandatu ove Vlade prvo radno iskustvo ostvariti oko 1.000 mladih ljudi iz HNŽ-a.

– Nismo zaboravili obećanje o pomoći, proračunskim i namjenskim sredstvima, potresom pogođenim područjima naše županije. Za tu namjenu u Rebalansu smo predvidjeli  400.000 KM. Očekujemo kako će naša Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo iz  Namjenskih sredstava za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nepogoda  za ova područja izdvojiti i dodatna sredstva – zaključio je predsjednik Herceg, izrazivši zadovoljstvo Prijedlogom Izmjena i dopuna Proračuna za ovu godinu, jer omogućuje osjetne promjene, iskorake i bolju sutrašnjicu svim žiteljima HNŽ-a.

O Izmjenama i dopunama Proračuna govorio je i Adnan Faladžić, ministar financija.

Share post:

More like this
Related

Razlika cyberbullying i klasični bullying

Defincija cyberbullying Cyberbullying odnosi se na uporabu digitalnih tehnologija za zastrašivanje,...

Jedna kap ove tečnosti spasit će cijelu baštu od truljenja

Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava široko polje...

Obavijest za umirovljenike koji čekove podižu preko banke

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje objavio je...

Blagoslov motora i motorista na Blidinju

U nedjelju, 2. lipnja 2024. godine, u idiličnom okruženju...