Nemojte jaja čuvati na vratima frižidera: Ovo je najbolje mjesto za njih, a evo zašto to nisu vrata

Date:

Pravilno čuvana jaja su upotrebljiva i do šest tjedana

Možda će nakon novih spoznaja o čuvanju u frižideru industrijski dizajneri morati redizajnirati unutarnji prostor kućnih hladnjaka. Naime, pravilno čuvana jaja su upotrebljiva i do šest tjedana, ona na sobnoj temperaturi morate potrošiti u roku tjedan dana, ako ih čuvate u vratima frižidera rok upotrebe im je duplo kraći, do tri tjedna, ovisno o tome koliko često otvarate frižider. Vrata su najtoplije mjesto frižidera, a otvaranje vrata stvara temperaturne razlike nepovoljne za namirnice u njima.

Jaja bi trebali čuvati na gornjoj polici, u njihovoj originalnoj ambalaži koja štiti poroznu ljusku svakog jajeta od upijanja mirisa ostalih namirnica u frižideru, kao i od prodiranja bakterija kroz te pore u ljusci, a koje ih mogu pokvariti i učiniti ih smrdljivima i nejestivima. Na gornjoj polici frižidera je najstabilnija temperatura što je presudno za duži rok upotrebe. Prenamijenite boksove namijenjene jajima u vratima za tečne začine u malim bočicama, a originalna pakiranja s jajima držite na gornjoj polici.

Čuvanje jaja prije pojave feižidera u ulju, vapnenom mlijeku

Konzerviranje i rashlađivanje osjetljivih namirnica je staro tisućama godina, koristilo se soljenje i sušenje i naravno, prirodno kiseljenje, a rashlađivalo se u bunarima, solidno izgrađenim podrumima sa uvijek istom temperaturom. Bitna je bila ujednačena temperatura, a čuvanje jaja prije pojave frižidera u ulju, vapnenom mlijeku ili na sobnoj temperaturi je ovisilo o dobu godine kada su koke nesilice najviše nosile, jer nije bilo kokošjih farmi i koka koje su uzgajivači silili da nesu cijelu godinu.

I ulje i vapneno mlijeko su zatvarali pore na ljusci i sprječavali kvarenje jaja, s tim da ih je ulje držalo upotrebljivima do tri tjedna, a krečno mlijeko ili krečna voda ih je držala upotrebljivima do dvije godine. Još nijedan moderni frižider ne može što je mogla staklena tegla s jajima zalivenim krečnom vodom kad ju čvrsto zatvorite. No, s kupljenim jajima se i ne bi moglo tako riskirati, jer se samo sa svježe snesenim jajima, neopranima i neočišćenima moglo tako postupati.

Neke osjetljive namirnice poput jaja nije preporučljivo gomilati

Kvarenje osjetljivih namirnica je neizbježno iako ih u skladištima špricaju protiv kvarenja i za duže trajanje. Zato neke osjetljive namirnice poput jaja nije preporučljivo gomilati, kupujte ih na bazi tjednih potreba za vašu obitelj, pa ih onda možete i potrošiti u optimalnom roku ma gdje ih čuvali. Ako ipak kupujete veće količine jer kupujete dvotjednu ili mjesečnu opskrbu, sjetite se da vrata frižidera nisu za njih ni najbolje ni najsigurnije mjesto jer su najtoplije mjesto frižidera.

Jaja čuvana u originalnoj ambalaži na gornjoj polici su najbolje zaštićena od bakterija koje kruže po frižideru i prelaze s jedne namirnice na drugu, a ne želite dovesti obitelj u opasnost od salmoneloze. Nemojte da vas panične vijesti iz medija od nestanka hrane navedu na gomilanje, jer ćete na kraju pola toga baciti, a to je bacanje novca kojega također nemate dovoljno. Frižider treba redovito prati i čistiti da bi bio sigurno mjesto za sve vaše namirnice.

Izvor:Arz.hr

Share post:

More like this
Related

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju...

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...