Nema šanse da se oznojite čak ni po vrućini. Svaki put nakon tuširanja napravite samo jedno

Date:

Ljudski znoj je poput otiska prsta, jedinstven za svakoga

U lovačkom društvu dok su plemena lovila svoju hranu, lovci su se mazali bojama radi mimikrije (prikrivanja, maskiranja) i iz ritualnih razloga da potaknu hrabrost u sebi, a mazali su se i blatom ili trljali tijelo okolnim biljem da prikriju miris znoja. Tako su se mogli prikrasti svojoj lovini jako blizu, a da ih ne nanjuši, obaviti uspješan lov i nahraniti svoje pleme. Ljudski znoj je poput otiska prsta, jedinstven za svakoga pojedinca.

Upravo zbog toga što je svačiji znoj drugačiji jedan te isti parfem na dvije različite osobe može posve različito mirisati. Znojenje ovisi o radu žlijezda s unutarnjim lučenjem (naročito o radu lojnih žlijezda), prehrambenim navikama i probavi, zdravlju kože i higijenskim navikama. Vrućina, stres, anksioznost, neka posebna psihička stanja, neke organske bolesti, vrućica, groznica i neki lijekovi utječu na pojačano znojenje i mijenjaju miris ili vonj znoja. Na sve ovo treba paziti jer jako znojenje je neugodno osobi koja se znoji i osobama okolo. l

Pravilno tuširanje je način da znoj bude pod kontrolom i na najvećoj vrućini

Općenito sredstva za osobnu higijenu trebaju biti po mogućnosti prirodnog sastava, bez puno kemije, konzervansa, umjetnih mirisa i kojekakvih nepotrebnih dodataka. Uz prirodni gel za tuširanje, indijski dermatolog preporučuje barem 30 sekundi trljanja pazuha gelom da bi se korijen dlačica pod pazuha temeljito očistio od bakterija koje se množe u vlažnoj toplini vaših pazuh i glavni su krivci za neugodan vonj znoja. Pravilno tuširanje je način da znoj bude pod kontrolom i na najvećoj vrućini.

Nadalje doktor Geta Jadov savjetuje da povremeno mijenjate gel za tuširanje, naročito preporučuje barem povremenu upotrebu gelova za tuširanje na bazi mliječne, glikolne ili bademove kiseline, jer ti gelovi uklanjaju mrtve stanice kože i bakterije, smanjuju znojenje, a znoj više nema onaj neugodni miris kojeg se sramite i zbog kojeg izbjegavate druženje s ljudima, a ako baš morate među ljude birate odjeću koja bi mogla šarenim dezenom prikriti izdajničke, neugodne i vlažne mrlje znoja ispod vaših pazuha.

Ono što smanjuje znoj ispod pazuha, ne koristite za druga dlakava mjesta

Možete se znojiti i po vlasištu glave, stidnim dlakama, bradi, a mogu vam se i brkovi orositi znojem, ali ono što smanjuje znoj ispod pazuha ne koristite za druga dlakava mjesta na vašem tijelu. Naime, glikolna, mliječna i bademova kiselina na ostalim mjestima mogu izazvati ozbiljne iritacije. Zato za bradu i brkove koristite uobičajena sredstva za brijanje, za intimnu njegu spolnih zona koristite blagu kupku prirodnog sastava, a i za kosu i ostatak tijela također.

Bit će još vrućina, isprobajte ove trikove protiv znojenja i pripremite se. Znoj u groznici ako ste u nekom akutnom infektivnom stanju i uzimate puno lijekova može vrlo neugodno vonjati i može se desiti u bilo koje doba godine, ne samo po vrućini. Alkoholičari se znaju također pojačano znojiti znojem vrlo neugodnog mirisa, ali i ovisnici o raznim opijatima. Način i intenzitet znojenja, te miris znoja mnogo pričaju o osobi koa se preznojava i mnogo toga odaju o osobi.

Izvor:Arz.hr

Share post:

More like this
Related

Večeras će se u Hercegovini paliti svitnjaci

"Bolje da izumre selo već običaji" - kaže stara...

Mostarke dotjerane usprkos visokim temperaturama

Živa na termometru u Mostaru prelazi iznad 40 stupnjeva.Mostarke...

Kilometre gazi s lakoćom: Majka i njen autistični sin Veljko pješače do Ostroga

Sedamnaestogodišnji Veljko Jaćimović koji ima autizam i njegova majka...

Ovu biljku zovu ‘crveno zlato’: Kilogram se prodaje i za 3000 dolara, može se dobro zaraditi

Korišten kao lijek i bojilo, šafran je poznat od...