Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH

Elektroprivreda BiH narednog će tjedna službeno ući u posjed parcele od 100 tisuća kvadratnih metara na području Banovića, gdje će biti izgrađena najjača solarna elektrana u našoj zemlji.

Kako saznaje Klix.ba, nekoliko kompanija prijavilo na tender koji je objavljen.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Općina Banovići službeno su ušli u zajednički projekt izgradnje solarne elektrane u ovoj općini. Vrijednost investicije je 15 milijuna KM, a na osnovu ranije potpisanog ugovora Elektroprivreda BiH je investitor, dok je Općina Banovići zadužena za davanje zemljišta.

Službena predaja parcele od 100 tisuća kvadratnih metara Elektroprivredi BiH će uslijediti idućeg tjedna. Elektroprivreda BiH je zadužena za tendersku proceduru koja je u tijeku, a vezano za izbor najpovoljnijeg izvođača koji će raditi na izgradnji solarne elektrane, dok je Općina Banovići zadužena za davanje zemljišta, potvrdio je za Klix.ba načelnik Banovića Bego Gutić.

Ukoliko tenderska procedura bude provedena bez problema, radovi vezano za izgradnju solarne elektrane počet će tijekom ove godine.

Instalacija solarne elektrane je predviđena na lokalitetu Selo II – Mjesna zajednica Banovići Selo. Trebala bi biti jačine 8,8 MW, a proizvedena električna energija inicijalno će se koristiti za rad Rudnika mrkog uglja Banovići.

Dvostruki je značaj ove solarne elektrane jer smo mi uključeni u tranziciju, dekarbonizaciju i zelenu agendu te na ovaj način želimo pokazati da se u Banovićima, koji su bili oslonjeni isključivo na proizvodnju uglja, može raditi i nešto drugo, odnosno da se može proizvoditi čista energija putem solara. S druge strane, ova elektrana će se nalaziti u neposrednoj blizini dalekovoda tako da će veza sa rudničkom električnom mrežom biti vrlo blizu, naglasio je Gutić.

Fotonaponska elektrana “Banovići Selo” će biti izgrađena po principu “ključ u ruke”, a izvođač je dužan u ime i za račun Elektroprivrede BiH isposlovati (i snositi odgovarajuće troškove) sve dozvole, odobrenja i suglasnosti potrebne za izvođenje radova koji su predmet ugovora.

Izvor:Jabuka.tv

Hercegovka.net

Odgovori