Ne zagrijavajte zimi auto prije nego sjednete u njega. Evo i zašto

Date:

Auto će vas dobro služiti ako slušate savjete profesionalnih vozača

Moderni vozači su postali vrlo komotni, a to se najbolje vidi pri korištenju klime ljeti i zagrijavanja automobila zimi, prije nego što sjednete u njega, ali to nikako ne bi trebali raditi, jer ćete napraviti više štete nego koristi, automobilu, a i sebi. Auto će vas dobro služiti ako slušate savjete profesionalnih vozačem a stručnjak za vožnju Jason Fenske (prenosi Miror) objašnjava da paljenje automobila prije vožnje zapravo produžuje vrijeme zagrijavanja, a donosi i neke štete.

Najbolje je da pometete snijeg, ostružete led i očistite stakla, to će vas zagrijati prije sjedanja za volan, a grijanje uključite nakon što upalite auto za vožnju. Iznenadit ćete se kako će se u vožnji automobil vrlo brzo ugrijati na ugodnu temperaturu i začas ćete zaboraviti da ste s vožnjom krenuli u nezagrijanom autu. Koliko god se grozili drhtanja u hladnom automobilu poslušajte ovaj savjet i vidjet ćete da takvo drhtanje ne može trajati jer zagrijavanje u vožnji se odvija brzo.

Kakve štete mogu nastati ako zagrijavate auto u leru

I ako se ne razumijete nešto naročito u automobilske mehanizme, jer to sve rješava vaš automehaničar, a vi se samo bezbrižno vozite trebate naučiti kakve štete mogu nastati ako zagrijavate auto u leru ili “praznom hodu”. Takozvano ubrizgano gorivo pokreće vaš automobil odmah čim ga upalite, ako odmah uključite i grijanje i zagrijavanje odmah počne i nema nikakve potrebe zagrijavati automobil dok stoji u takozvanom “praznom hodu”, trošite uludo benzin, a možete oštetiti i mehanizme pogona.

Kada auto zagrijavate u leru sporije se zagrijava nego u vožnji, a i benzin može prodirati u ulje, kvariti (lomiti) njegova svojstva, a razrijeđeno motorno ulje ubrzava istrošenost vašeg automobila, a troškovi popravaka i zamjene istrošenih dijelova su visoki. Dakle, ne budite mimoze, u hladni automobil unosite i toplinu vlastitog tijela, uz uključeno grijanje čim upalite vožnju temperatura će unutra početi rasti do one ugodne za vožnju i začas ćete zaboraviti da ste sjeli u hladan automobil.

Nitko ne voli sjesti u hladan auto i drhtati

Zimsko doba donosi kojekakve nevolje vozačima i nezagrijan automobil nije najveća od njih, ima daleko težih zimskih nezgoda na kotačima. Naravno, nitko ne voli sjesti u hladan auto i drhtati, ali suzdržite se od grijanja auta u takozvanom praznom hodu (leru), jer automobil se u vožnji začas zagrije, a zagrijavanje u mjestu vas može koštati skupih popravaka i zamjena nepotrebno i prebrzo istrošenih ili oštećenih dijelova vašeg ljubimca koji više i nije ljubimac nego član obitelji.

Dakle, suzdržite se već sljedećeg ledenog jutra, ne uključujte grijanje dok čistite s njega snijeg ili stružete led na staklima, te radnje će vas dodatno ugrijati. Kada to obavite, sjednite za volan, upalite auto i odmah uključite grijanje i za samo par kratkih minuta u njemu će temperatura već ugodna za vožnju, a ulje će nerazrijeđeno benzinom fino podmazivati sve što treba podmazivati protiv trošenja i habanja, pa ćete se još dugo i sigurno voziti u svom ljubimcu.

Izvor:Arz.hr

Share post:

More like this
Related

NAJKREATIVNIJI ŠTAND Lampe ovog Hercegovca mame poglede na ovogodišnjem sajmu

Na ovogodišnjem Mostarskom sajmu, prema službenim informacijama, predstavlja se...

Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2024

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano je u...

Izaslanstvo HSS-a odalo počast žrtvama u Trusini

U Trusini kod Konjica jučer je obilježena 31....