Naša zemlja Hercegovina: Drežnica

Naša zemlja Hercegovina – druga priča Drežnica

Kada idete magistralnim putem M17 iz Mostara na putu za Sarajevo, 20-ak minuta nakon izlaza iz Mostara ugledat ćete veliki zeleni most sa lijeve strane i žutu tablu koja ukazuje da se tu nalazi Drežnica. Drežnica se po položaju dijeli na Gornju i Donju, a generalno se smatra kao dio grada Mostara iako se može posmatrati kao cjelina za sebe, jer nosi autonomnost još iz srednjovjekovnog doba…

Ovo mjesto je geološki posebno jer otvara put kanjonu rijeke Drežanke koja se na skretanju za Drežnicu ulijeva u Neretvu. Ovaj kanjon ima samo dva prirodna prilaza: to je most o kojem govorimo, a sa druge strane uz visoravan oko Blidinjskog jezera. Cijeli kraj je vizuelno vrlo fascinantan, gotovo egzotičan. Pored vodene sile, sa lijeve (južne) strane vidimo krakove Čabulje, a s desne (sjeverne) se proteže famozna Čvrsnica.

Drežnica duguje specifičnu klimu svom interesantnom geografskom položaju. Ona se nalazi na susretu strujanja kontinentalne klime sjevera (bosanska strana) i znatno toplije i blaže klime juga (hercegovačka strana).

Možemo zaključiti da se Drežnica odlikuje posebnošću upravo radi sinteze juga i sjevera, te elemenata i jednog i drugog koje po potrebi preuzima.

U Drežnicu svraćaju ljubitelji sportskog penjanja. Penjalište je aktivno preko dvadesetak godina i danas broji preko 100 smjerova koji su raspoređeni u 10 sektora različite orijentacije, što znači da su određeni sektori pogodni za penjanje u različita doba dana.

Drežnica svakako posjeduje fantastične uvjete za kampovanje. Prostrani glavni plac (gdje se nalazi sektor Kuk ciklama) i odlična zemlja kakvu šatori vole. Ako ste za još intimniju atmosferu, krenite u pravcu drugih sektora, te pređite cestu koja vodi u tunel. Tu se otvaraju nove travnate površine koje su također odlične za šatorisanja i pružaju pogled ka stijenama s jedne strane, a s druge obroncima Čabulje. 

Neizostavno je spomenuti da se na penjalištu, tačnije na sektoru Kuk ciklama, nalazi nacionalni epigrafski spomenik – natpis vojvode Mastana Bubanjića uklesan u stijenu. Ovaj natpis okvirno datira iz 14 vijeka.

Uz popularni kanjon Neretve, ovaj kraj krasi neopisiva ljepota kanjona Drežanke, čije su vode bistre i čiste, a koji prolazi između obronaka Čvrsnice i Čabulje. Drežanka izvire podno planine Čvrsnice. dok se samo 200 metara nizvodno od njezinog izvora nalaze tri prekrasna vodopada visine od 10 do 12 metara, čineći pravu atrakciju. Najpopularniji je vodopada Veliki Morvan koji se spušta sa litica Čvrsnice u dolinu Drežanke. Poseban je po tomu što se pojavljuje samo jednom ili dva puta godišnje u periodu dugotrajnih kiša tijekom jeseni, zime ili ranog proljeća.

Drežanka je ljeti puna kupača, kako iz Hercegovine, tako i iz drugih krajeva koji uživaju u jednom od Hercegovačkih bisera prirode.

Hercegovka.net

Odgovori