Naša zemlja Hercegovina: Čvrsnica

Date:

Naša zemlja Hercegovinaprva priča Čvrsnica:

Čvrsnica je s vrhom Pločno od 2228 mnv najviša planina u središnjim Dinaridima kao i na cijelom SZ dinarskom pravcu sve do Soče. Smještena je na sjevernom dijelu Hercegovina, na desnoj obali Neretve u parku prirode Blidinje. Neretva je omeđuje s istoka kao i njeni pritoci Doljanka sa sjevera i Drežanka s juga. Oko 1500 metara dubok kanjon Dive Grabovice  proteže se od središta planine prema Neretvi u dužini od 6,2 kilometra. Sa sjeverozapadne strane je rasjedna udolina Dugo polje koja razdvaja Čvrsnicu od Vrana. Podnožje planine je na nekih 200 mnv i naglo se uzdiže do oko 2000 mnv i dalje prema najvišem vrhu od 2228 mnv.

Masiv Čvrsnice čine planiski hrpti (vijenci) Velika Čvrsnica i Vilinac te visoravni Velika Čvrsnica, Muarnica, Plas i Mala Čvrsnica. Pored najvišeg vrha Pločno postoji još pet vrhova preko 2000 metara i to: Draga kosa 2217 m, Jelinak 2170 m, Kapci 2156 m, Ploča 2040 m i Veliki Vilinac 2113 m. Čvrsnica je zaštićena u sklopu parka prirode Blidinje a geomorfološki objekt u obliku luka Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz je zaštićen kao spomenik prirode od 1985. godine.

Čvrsnica je gotovo u potpunosti obrasla šumom. Od podnožja prema vrhu izmjenjuju se šume bjelog graba, veprine, tilovine, hrasta, medunca, ,bukve, jele, crnog bora, munike, bora krivulja i drugih manje zastupljenih vrsta.

Vrh Pločno (Ploča, Velika Čvrsnica) bio je najviši vrh Banovine Hrvatske.

Ova planina se, kada pšu vjetrovi, “dovikuje” sa svojom braćom Prenjom i Vranom te sestrom Čabuljom, koja čuva Mostar od ledenog daha sa Čvrsnice.

Da biste podrobnije upoznali Čvrsnicu, potrebno je neko vrijeme. Više odlazaka u različita godišnja doba i različitim uvjetima. Također, ova planina ima više svojih lica, ovisno o tome sa koje strane se penjete uz njena pobočja.

Čvrsnica i danas ima nedovoljno istraženih i zabačenih područja. Zbog njenih elegantnih stijena, ogromnih polja klekovine, zadivljujućih pogleda na duboke doline i mogućnosti iznenadnog susreta sa divokozama, Čvrsnicu smatraju planinom divlje romantike.

Hercegovka.net

Share post:

More like this
Related

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju...

Nada Dalipagić: Nama Mostarcima su naše dvije ljepotice Neretva i Radobolja uvijek pri ruci

Mostar je pored svih svoji ljepota oduvijek bio poznat...

Iako je pelet sve jeftiniji, potražnja nikad nije bila lošija

Iako je cijena peleta znatno pala potražnja za ovim...

480 NATJECATELJA NA ČETVRTOM IZDANJU “POSKOK KUPA”

Četvrti „Poskok KUP“ u organizaciji TKD kluba „Poskok“ Posušje...